Šef Ferrarija Mattia Binotto je priznao da je njegova momčad tokom VN Kanade zaboravila obavijestiti Charlesa Leclerca o kazni koju je dobio njegov timski kolega Sebastian Vettel.


Vettel je dobio 5 sekundi kazne zbog nepravilnog vraćanja na stazu nakon izlijetanja u prvoj šikani u 48. krugu. Pred kraj utrke je Nijemčev tempo pao, što je omogućilo Leclercu da se približi vodećem dvojcu.

Međutim, Leclerc nije bio svjestan da mu se ukazala prilika da osvoji drugo mjesto ako se dovoljno približi Vettelu i ostao je ‘kratak’ za jednu sekundu.

Šef Ferrarija Mattia Binotto je poslije utrke priznao da zbog cijele situacije sa Vettelom nisu komunicirali sa Monežaninom i nisu ga obavijestili o Nijemčevoj kazni.

„Nismo mu rekli. Pogriješili smo. Bili smo jako zauzeti na pitwallu i jednostavno smo zaboravili,“ kaže Binotto. „Trebali smo to uraditi, ali nismo.“

Leclerc međutim kaže da ne bi mogao ostvariti daljnji napredak i da je znao za Vettelovu kaznu. Upitan da li bi učinio šta drugačije da ga je Ferrari obavijestio o Vettelovoj kazni, 21-godišnjak je odgovorio:

„Ne—ionako sam pritiskao i pokušao sam ih stići. Vidio sam da se bore i vidio sam da su bili blizu. Vidio sam da sam bio prilično brz i da sam ih stizao. Pritiskao sam kako bih bio što je bliže moguće u slučaju da se nešto dogodilo—tako da ne, to ne bi promijenilo moj pristup.“