Bivši svjetski prvak Nico Rosberg nema razumijevanja za konstantne pogreške u Ferrariju. On traži od Scuderie da konačno riješi svoje probleme.


Nijemac ponovo kritizira Ferrari. Nakon što je svjetski prvak iz 2016. nedavno izjavio za Bild da je Scuderia ‘bez strategije i dobrog bolida, na svoj popis je dodao nedavnu VN Kanade. Ovaj put kritika se odnosi oko odluke sa pit wall-a – a posebno za strategiju Charlesa Leclerca.

„Leclerc je odradio dobar posao na utrci (u Kanadi),“ smatra Nico.

„Malo se zeznuo u kvalifikacijama, ali je imao sjajan tempo u utrci. Bio je uvijek tu. Ferrari, recimo, opet je potpuno zeznuo svoju strategiju – ponovo. Pao je iza Verstappena, što ga je koštalo mnogo vremena.“

„Jednostavno bi završio drugi na postolju i pobijedio Vettela,“ uvjerava Rosberg.

Budući da je Vettel dobio kaznu od pet sekundi, Leclerc je imao zaostatak od samo jedne sekunde za svojim timskim kolegom na kraju utrke. Rosberg tvrdi da je Ferrari i ovaj put izgubio zbog strategije. Leclerc je na zamjenu guma pozvan u 34. krugu, dok je Vettel bio u 27., a Hamilton u 29. krugu, što je za Rosberga loš potez.

„Ferrari mora još jednom pažljivo pogledati strategiju, jer je uvijek pogrešno odrade,“ dodao je.

Ovo nije prvi put ove sezone da je kritikovan strateški odjel Ferrarija. Na VN Monaka, Leclerc nije dobio zeleno svjetlo da u Q1 još jednom izađe na stazu, jer je Ferrari pogrešno izračunao vrijeme ulaska u Q2 ili se ponovo kockao.

Rosberg proziva tim iz Maranella da naprave pravu strategiju uvjeravajući da je Leclerc budući svjetski prvak.

„Molim vas, Ferrari, pogledajte ovo. Možda razmijenite nekoliko ljudi, ili ne znam ni ja. Analizirajte te to jer – molim vas – dajte pravu strategiju! Leclerc je budući svjetski prvak. Vozi jako dobro i pritišće Vettela.“

Charles Leclerc se trenutno nalazi na petom mjestu u poretku vozača. Zaostatak za Vettelom je 28, dok za vodećim Hamiltonom zaostaje 90 bodova.