Mercedes je nakon VN Kanade koju je Hamilton kontroverzno pobijedio bio 3 sata pod istragom sudija zbog hidraulike, ali su poslije oslobođeni svih sumnji.


VN Kanade je za Mercedes imala svoj nastavak. Dok je glavna tema bila Vettelova kazna, FIA-ini tehničari su pobjednički bolid povukli iz parc fermea nakon rutinskih provjera. Mercedesova pobjeda je 3 sata bila pod upitnikom.

FIA-ini tehničari su istraživali hidraulički sistem Hamiltonove pogonske jedinice, koja je zamijenjena na dan utrke. Pod istragom su bile stara verzija, koja je izvađena iz bolida i nova koja je ugrađena u bolid.


Drugačije specifikacije, ista funkcija

Pravila zahtijevaju da oba dijela budu identične specifikacije. Da to nije bio slučaj, Hamilton bi morao startati iz boksa. Da je otkriveno nakon utrke, prijetila bi mu diskvalifikacija.

U 18:44 po lokalnom vremenu došla je odluka. U FIA-inom izvješću istrage stoji:

„Zamijenjeni hidraulički sistem pogonske jedinice automobila s početnim brojem 44 je u skladu sa člankom 34.2 sportskog pravilnika za 2019.“

Ali to nije išlo tako jednostavno. Specifikacija u detalj nije bila identična 100% sa verzijom koja je zamijenjena u Hamiltonovom bolidu prije utrke. Ali FIA nije mogla dokazati da je ona radila drugačije i Mercedes je oslobođen sumnji.


Da li je poruka Hamiltonu bila dozvoljena?

Renault je otkrio nove nepravilnosti. Lewis Hamilton je u formacijskom krugu informirao svoje inžinjere da mu se prilikom pokušaja starta uključio ‘antistall’ sistem, koji služi za odvajanje kvačila kako se motor ne bi ugasio, ako obrtaji motora padnu ispod određenog broja.

Hamilton je dva puta upitao svoju momčad, da li je sa bolidom sve u redu. Inžinjeri su svom vozaču odgovorili tek kada je došao na svoje startno mjesto:“Ne Lewis, nema problema.“

Renaultov direktor za operacije Alan Permane je mišljenja da je ta porukea preko radija bila zbranjena. Tehnička direktiva broj 11 iz 2017. godine zabranjuje određene instrukcije inžinjera vozačima.

„Mislimo da ovaj odgovor Hamiltonu spada pod to.“

Renault je međutim pustio slučaj. Da je direkcija utrke morala reagirati, Hamiltonu bi prijetila vremenska kazna, slična onoj koju je Nico Rosberg dobio 2016. godine, kojem su inžinjeri preko radija rekli kako riješiti problem sa mjenjačem. Tada je Nijemac dobio 10 sekundi kazne.