Flavio Briatore, bivši šef Renaulta i Benettona, kaže da Ferrari ne treba dovoditi Lewisa Hamiltona jer u svojim redovima već imaju vozača njegovog kalibra—Charlesa Leclerca.


 Mattia Binotto je svojom izjavom pokrenuo lavine špekulacija o Hamiltonovom prelasku u Ferrari. Britanac je već ranije priznao da je razmišljao o talijanskoj momčadi prilikom pregovaranja sa Mercedesom o trenutnom ugovoru, a pošto krajem 2020. postaje ‘slobodan agent’, mediji su počeli seliti Hamiltona u Maranello.

Hamilton se navodno već sastajao sa predsjednikom Ferrarija, ali to sve je u domeni špekulacija. No, Flavio Briatore vjeruje da Ferrariju ne treba Hamilton, jer u svojim redovima već imaju vozača njegovog kalibra:

„Čujem da bi Hamilton mogao 2020. u Ferrari. On je nesumnjivo fantastičan vozač, ali bih na Ferrarijevom mjestu lijepo sačekao. Oni već imaju Hamiltona, a on se zove Charles Leclerc,“ mišljenja je Briatore. “Šta će Ferrariju Hamilton? Već imaju vozača tog kalibra.”

Leclerc je imao impresivnu debitantsku sezonu u Ferrariju u kojoj je porazio timskog kolegu Sebastiana Vettela—četverostrukog prvaka Formule 1. Osvojio je 7 pole positiona (najviše od svih vozača u 2019.), pobijedio 2 puta, a 10 puta se penjao na pobjedničko postolje. Vettel je pobijedio jednom, 2 puta je startao sa polea, a 9 puta je stajao na pobjedničkom postolju. Leclerc je na kraju sezone završio na 4. mjestu u poretku vozača, sa 24 boda ispred Vettela, koji je završio peti.

Međutim, tokom sezone je bilo trzavica između dvojca Ferrarija, a sve je kulminiralo sudarom u Brazilu, kada su obojica odustali.

Ako bi Hamilton došao u Ferrari, Briatore bi u međusobnom duelu Leclerca i Hamiltona prednost dao mladom Monežaninu.

„Imati dva vozača istog kalibra u istom timu je rizik, a to se desilo sa Vettelom i Leclercom prošle sezone. Ako Charles nastavi ovako napredovati kao ove sezone, onda bih sve stavio na Monežanina.“

„Ne smijemo zaboraviti u tom kontekstu da je Hamilton zbog superiornosti Mercedesa vozio potpuno opušteno i pravio je malo grešaka. Ali vjerujem da bi i on pucao pod pritiskom,“ dodao je Briatore.


Vezana tema: