Mattia Binotto vjeruje da Charles Leclerc može biti vođa Ferrarija kao što je to bio Michael Schumacher jer smatra da postoje sličnosti između njih dvojice.

Leclerc je došao u Ferrari prošle godine nakon impresivne debitantske sezone koju je imao u Sauberu, a od 2016. je bio član Ferrarijevog juniorskog programa.

Monežanin se nametnuo svojim vožnjama prošle godine u Ferrariju, te ga je talijanska ekipa nagradila produženjem ugovora do kraja 2024. Također postoje naznake da je Leclercov dolazak i njegove vožnje indirektno uticao na odlazak Vettela.

Šef Ferrarija Mattia Binotto kaže da se mogu povući paralele između rekonstrukcije tima koja se sprovodila u vrijeme Schumacherovog dolaska u Maranello 1996., te onoga što se sada gradi oko Leclerca.

„Često to uspoređujem jer nesumnjivo postoje sličnosti. Ferrari je u to vrijeme, od 1995. do 2000. investirao. Investiramo kao što danas investiramo, u tehnologiju, ali i u ljude, zapošljavamo mlade ljude i mlade inžinjere.“

„Kada pogledate Ferrari u posljednjih nekoliko godina, zaposlili smo mnogo mladih inžinjera koji danas postaju naši temelji. Tada su imali Michaela, kao vođu. Danas imamo Charlesa. Očito, nije iskusan kao što je Michael tada bio, jer nije prvak, dok je Michael to bio (kada je došao u Ferrari).“

„Na stazi imamo vozača koji je naš vođa. To je jako važno. Mislim da postoji predanost cijele kompanije da u budućnosti napravimo pobjednički ciklus. Charles je puno mlađi nego što je Michael tada bio. Ferrarijev sutrašnji uspjeh ovisi od toga kako će se on ponašati kao vođa. Ali dok je Michael već bio vođa, Charles se razvija kao vođa i razvija se jako dobro,“ rekao je Binotto.

Ferrari je ove godine pao na šesto mjesto u poretku konstruktora te imaju samo 3 pobjednička postolja, a glavni razlog njihovih slabih rezultata je nedostatak snage motora. U polju pogonske jedinice zaostaju oko 50 KS za rivalima, a zbog ograničenog razvoja motora tokom sezone, taj problem će moći ispraviti tek sa motorom za 2021.

Ali Leclerc je i pored toga imao nekoliko fantastičnih utrka, te se trenutno nalazi na šestom mjestu u poretku vozača sa skoro tri puta većim brojem bodova od timskog kolege Sebastiana Vettela.

„Ove godine vozi još bolje nego prošle. Sa teškim bolidom kojeg ima ove godine je bio snažan, konstantan. Prilagođavao se na razne konfiguracije staza, pokušavao je uvijek izvući maksimum iz bollida.“

„Napredovao je na način da sada shvata gume i kako može upravljati s njima, ne samo u jednom brzom krugu gdje je veoma jak, već i u utrci. Razvio se kao vozač. Mislim da je jači u usporedbi s onim kakav je bio prije.“

„To je iskustvo, ali ne raste samo kao vozač, već i kao čovjek. Jako je dobro povezan sa ljudima i predan je timu, predan je Ferrariju i mislim da naši ljudi to osjete. Sviđa mi se način na koji je on član naše porodice. Ima pravi način ponašanja i cijenim njegovu posvećenost,“ dodao je Binotto.