Bivši prvak Formule 1, Mario Andretti tvrdi da je Sebastian Vettel pravi čovjek za Ferrari, a za Leclerca dodaje kako ne zna je li u pravi momenat postao novi vozač Scuderie.

Charles Leclerc je impresionirao paddock tijekom svoje prve sezone. Monežanin se iskusno borio sa vozačima-timovima sredine grida. 21-godišnjak je zamijenio Kimija Raikkonena, koji je otišao u Sauber.

Ovaj potez je mnoge zainteresirao, a neki se pitaju kako će se on boriti protiv četverostrukog svjetskog prvaka Sebastiana Vettela. Nijemac nije uspio osvojiti naslov od kako je došao u Maranello 2015. godine. Ipak, Andretti smatra da je Vettel još uvijek pravi čovjek za italijanski tim.

„On je apsolutno pravi čovjek za Ferrari,“ kaže Andretti.

„Sjećam se njegove prve godine u Red Bullu. Pitao sam ga kakve su njegove ambicije za budućnost i odmah je odgovorio: voziti za Ferrari!“

„On je pravi vozač za za taj posao.“

„Mislim da je teško reći ko je bolji između Hamiltona i Vettela, jer voze različite bolide. Ali, obojica su dobri dečki.“

Bivši prvak dodaje kako se čini da su kombinacija Leclerc – Vettel korektna, ali isto tako ne zna da li je ovo pravi trenutak za Leclerca.

„Kombinacija Vettel – Leclerc se čini korektna. Alternativa bi bila nastaviti sa Kimijem, jer su se on i Sebastian jako dobro slagali.“

„Ali, vidjet ćemo.“

„Čini se da je Leclerc jako dobar i mlad je. Što znači da pred njim stoji dobra budućnost. Marchionneova ideja je bila da ga dovede. Ali, ne znam da li je ovo pravi trenutak za Leclerca. Sa dva vozača u ekipi mora postojati broj jedan i broj dva. Imati dva broja (misli na ravnopravnost) nikad ne uspijeva,“ rekao je Mario Andretti.

78-godišnjak se osvrnuo na otkaz koji je Ferrari dao Arrivabeneu.

„To me ne iznenađuje toliko, jer je tamo uvijek postojala politika: ako ne pobijede, neko mora otići,“ dodao je. Vidjeli smo šta se dogodilo Stefanu Domenicaliju, koji je bio sjajan tamo… šef tima je uvijek kriv.

„Ferrari uvijek mora biti na vrhu- jer to služi za održavanju interesa. Niko ne radi više od Ferrarija. Tamo dišete i živite za Formulu 1,“ zaključio je.