Šef Mercedesa Toto Wolff kaže da vjeruje kako bi svaki pokušaj ograničavanja Red Bullovih performansi promjenom propisa uništilo Formulu 1.

Red Bull je pobijedio u svih šest dosadašnjih utrka ove sezone, kao i u sprint utrci održanoj u Azerbajdžanu i lideri su u prvenstvu konstruktora sa 129 bodova ispred Aston Martina.

Na šest trkačkih vikenda, nijedna momčad nije bila u stanju da im se ozbiljno suprostavi, a niti kretanje sa devetih pozicija im nisu predstavljale problem da se lako probiju kroz grid i izbiju na vodeću poziciju, da bi na kraju završili kao pobjednici.

Dominacija austrijske momčadi ne pokazuje znakove popuštanja nakon što je Max Verstappen osvojio nedjeljnu Veliku nagradu Monaka ostavljajući 27 sekundi Fernanda Alonsa iza sebe, staza za koju je Aston Martin označio kao jednu od najvećih mogućnosti za pobjedu.

Trenutna prednost Red Bulla proizlazi iz velike revizije tehničkih propisa 2022., čiji je cilj bio učiniti utrke uzbudljivijim, ali je također predstavljao priliku za timove da ostvare velika ostvarenja ili padnu u poretku.

Wolff, nakon što je Mercedes dominirao od 2014. do 2021., ali je sada u tijesnoj borbi sa Aston Martinom i Ferrarijem da bude drugi, vjeruje da bi bilo pogrešno mijenjati propise kako bi se Red Bull zadržao.

Međutim, također je skrenuo pažnju na važnost zadržavanja unutar limita budžeta Formule 1, nešto što Red Bull nije uspio učiniti 2021. kada je potrošio više od 1,6 posto.

“Ako počnemo balansirati performanse, uništit ćemo ovaj sport,” rekao je Wolff za ESPN.

“Ovo je meritokracija, najbolji vozač u najboljem bolidu, trošenje iste količine novca, osvajanje prvenstva i ako prekršite pravila u bilo kojem, trebali biste biti strogo kažnjeni, ali samo tada, ali ne za dobar posao,” dodao je.

S druge strane, Austrijanac napominje da Red Bull i Verstappen zaslužuju pobjede i dominaciju koju uživaju u vozačkom i u konstruktorskom prvenstvu.

“Kada pobjeđujete u Formuli 1, to je meritokracija i oni su upravo napravili dobar posao,” pojašnjava on.

“Bolid je brz u svim uvjetima, vozač je na vrhuncu svoje igre, čak i danas [u Monaku] ponekad pogriješi, ali ne odustane, a to je vještina. Vidite da je pritiskao, tako da sve zasluge za njih.”

Šef Srebrnih strijela se zatim dotakao onog šta trebaju raditi da se vrate u poziciju gdje će biti konkurentni.

“Jednostavno trebamo raditi bolji posao. Moramo sustići, pronaći inteligentna rješenja. Nadati se da je naš nagib učenja, nagib razvoja strmiji od njihovog i na kraju se opet boriti za ovo [pobjeda].”

“To je sport, bio on dobar za show ili ne? Jasno je da je jaka borba između 10 vozača ili barem dva, puno bolja za sve nas, ali to se ne događa, zato to morate jednostavno prihvatiti i raditi na tome da se vratimo tamo,” zaključio je Wolff.