Vozač Mercedesa George Russell kaže da će vratiti na svoj način u borbu za šampionat kad njegova momčad ponovo bude u stanje se boriti za titulu. 

George Russell je postao jedan od najkonstantnijih vozača na gridu prošle godine nakon što je završio među top 5 u 19 od 22 utrke. Umjesto toga, 2023., uprkos osjećaju da mu je to bila najbolja sezona u životu vjeruje da je izgubio je više od 60 bodova iz različitih razloga. 

Prošle godine, u svojoj prvoj sezoni sa Mercedesom, Russell je bio bolji od svog timskog kolege Lewisa Hamiltona za 35 bodova u prvenstvu vozača. Osim toga, on je bio i taj koji je donio jedinu pobjedu Srebrnim strijelama u 2022. godini.  

Međutim, ove sezone bilansa je drugačija jer sedmerostruki prvak je konstantan u osvajanju bodova, tako da Russell ima zaostatak od 75 bodova za timskim kolegom, a do sada je postigao jedno postolje u usporedbi Hamiltonovih pet. 

Činjenica je da je George nakon Velike nagrade Japana napravio procjenu dosadašnje 2023. godine, a iznenađujuće, tvrdi da je to najbolja sezona u njegovom životu. No, svjestan je da je ove godine u raznim utrkama izgubio, prema njegovim riječima, više od 60 bodova. 

“U smislu čistih performansi, osjećam da je ova sezona bila najbolja u mom životu, ali mislim da sam izgubio više od 60 bodova i to iz različitih razloga,” rekao je Russell.

“Australija je bila prilika doći do postolja, a onda je došao kvar motora. U Zandvoortu sam izgubio 18 bodova zbog kiše – još jedno postolje. Zatim, Singapur je jasno bila greška u vožnji, a u Kanadi sam opet napravio još jednu grešku uz koju sam izgubio 10 bodova,” dodao je.

“U Monaku sam također izgubio neke bodove: općenito, bilo je mnogo utrka na kojim sam izgubio bodove,” tvrdi on.

Mercedesu nije pošlo za rukom sa svojim dizajnom ‘nultih bočnih stranica’ nakon dolaska nove generacije bolida 2022., da se vrati u igru za naslov. Kao rezultat toga, Russell je otkrio da su u sezonu 2023. krenuli znajući da se neće boriti za titulu, što je uticalo na njegove performanse.  

Međutim, mlađi Britanac u Mercedesu pojašnjava da žele osvojiti 2. mjesto prvenstva konstruktora tekuće sezone, ali stavlja do znanja da će se vratiti na svoj način u borbu za titulu kad Mercedes bude imao konkurentan bolid. 

“Kad to uporedim sa prošlom godinom, mislim da sam bio među prvih pet u 19 od 22 utrke i nastavio sam prikupljati bodove. Dakle, imam jedan cilj ove godine, a to je osigurati drugu poziciju u prvenstvu konsruktora,” pojašnjava on.

“Ali mislim da je tako bilo, ove godine je od početka bilo sasvim jasno da se nećemo boriti za šampionat, a iskreno ne znam je li to utjecalo na moj mentalitet ili ne. U svakom slučaju, mogu vas uvjeriti da ću se kada ponovno budemo u poziciji boriti za naslov prvaka, vratiti na način na koji se znam boriti za naslov prvaka,” zaključio je George Russell.