Bivši vozač Formule 1 i doskorašnji stručni komentaror njemačkog Skya Marc Surer oštro je kritikovao Renault, za koji kaže da ‘nema pojma šta radi’, a kritikovao je i šefa francuske momčadi Cyrila Abiteboula, kojeg smatra odgovornim za trenutno stanje momčadi.


Renault je sa velikim očekivanjima ušao sezonu, koja zasad nisu ispunili. Francuzi su željeli 2019. učvrstiti četvrto mjesto u poretku i smanjiti zaostatak za vodećim trojcem, Mercedesom, Ferrarijem i Red Bullom. Međutim, osvojili su tek 12 bodova i na osmom su mjestu u poretku konstruktora, te u u 3 od 5 utrka uopće nisu osvojili bodove.

Prije sezone je Renault dodatno povećao broj radnika u svojoj momčadi, a jedno od velikih pojačanja je Daniel Ricciardo. Osim povećanja radnika koje je u toku otkako su preuzeli momčad od Lotusa, Renault je konstantno poboljšavao svoja postrojenja—međutim, Surer je mišljenja da to nije garancija uspjeha i oštro je kritikovao francuskog konstruktora.

„Uvijek se sjetim Toyote. Toyota je imala najviše radnika, ali nikada nisu pobijedili. Prema tome, vidite koliko je teško napraviti uspješnu grupu ljudi,“ rekao je Surer.

Mercedes je primjerice uspio u tome. Nakon povratka u Formulu 1 2010. godine potupno su gradili momčad, te su izgradili najdominantniju momčad svih vremena. Renault se u Formulu 1 vratio 2016. godine, te su u tri sezone sa devetog mjesta napredovali na četvrto mjesto u poretku. Slijedeći cilj je smanjivanje zaostatka za vodećim trojcem i napad na postolja/pobjede/naslov, ali Renault se 2019. čini dalje od toga nego prošle godine.

Surer ih stoga oštro kritikuje:

„Trenutno izgledaju potpuno odsutni, mislim da nemaju pojma šta rade. Kod šasije imate osjećaj da uopće ne razumiju bolid.“

Tome treba dodati slabiji motor nego Mercedesov i Ferrarijev te brojne probleme sa pouzdanošću. Najodgovorniji za ovakvo stanje u Renaultu je prema mišljenju bivšeg F1 vozača Cyril Abiteboul, za kojeg smatra da nije osobnost u rangu Christiana Hornera ili Toto Wolffa.

„Mogao bi prodavati računare ili automobile. On nije trkač. On upravlja timom na način na koji bi se mogla voditi i neka firma. Zbog toga je on za mene figura koja se treba dovesti u pitanje,“ dodao je Surer.