Daniel Ricciardo je priznao da su utrke na koje je danas najviše ponosan su one u kojima je zaslužio poštovanje od Michaela Schumachera i Fernanda Alonsa.

Australijanac se prisjetio svojih dvoboja na stazi u Japanu 2012. godine i na VN Njemačke 2014.  sa sedmerostrukim i dvostrukim prvakom. Ricciardo je debitirao kao vozač F1 sa španjolskom ekipom HRT 2011. godine, zamijenivši Naraina Karthikeyana.

Sadašnji vozač Renaulta je prešao u Toro Rosso 2012. godine, što mu je bila prva ‘puna’ sezona u sportu. Prisjeća se kako je iznenadio Michaela Schumachera svojom odbranom na stazi u Japanu te godine.

„Japan 2012. i Njemačka 2014. dvije su utrke na kojima sam zaslužio poštovanje dviju legendi Formule 1. Na Suzuki sam zadnjih nekoliko krugova iza sebe imao Michaela Schumachera i zadržao ga na desetom mjestu,“ kaže Ricciardo.

„To je bila moja prva puna godina u Formuli 1 – da se ne userem u gaće, to je već bilo previše. Sjećam se da mi je na brifingu za vozače na sljedećoj utrci čestitao kako sam se odbranio. Bilo je super,“ dodao je.

Australac je također ponosan što je u svojoj debitantskoj godini s Red Bullom zaslužio poštovanje Fernanda Alonsa. Ricciardo se borio protiv dvostrukog svjetskog prvaka u nevjerovatnom dvoboju na Hockenheimu nekoliko krugova, ali Španjolac ga je konačno pobijedio u ‘igri’ s novijim gumama. Alonso je završio peti, a Ricciardo šesti – sa zaostatkom manjim od jedne desetinke.

„Zatim, Njemačka 2014… Osjećam da do tog trenutka nisam zaslužio Alonsovo poštovanje. Ali još je bilo nešto za dokazati. Izišao je iz boksa iza mene na hladnijim gumama i pretekao me na pravcu, ali ostavio je otvorena ‘vrata’ i nije očekivao da ću ga opet prestići – što sam i uradio.“

„Igrali smo se mačke i miša nekoliko krugova i bilo je sjajno pokazati mu da mogu držati se njegovog ritma s lošijim gumama i biti čist. Tada je rekao neke jako dobre stvari o meni i mislim da me je otad gledao drugačije,“ zaključio je Riciardo.