Sebastian Vettel kaže da bi se uspjesi Lewisa Hamiltona trebali smatrati neovisnim od onih Michaela Schumachera, čijem se rekordu od 7 naslova i 91 pobjede opasno približio vozač Mercedesa.


Hamilton je prošlog vikenda u Austinu osvojio svoj šesti naslov, čime je postao tek drugi vozač u historiji Formule 1 koji je došao do te brojke—prije njega je to jedino uspjelo Michaelu Schumacheru, koji se zaustavio na 7 naslova.

Vozač Mercedesa uz to puše za vrat Schumacheru po pitanju pobjeda (Hamilton ima 83, Schumacher 91), a Britanac sa 150 pobjedničkih postolja ima samo 5 postolja manje od legendarnog Nijemca. S obzirom na Mercedesovu formu i činjenicu da i u narednu godinu ulaze kao favoriti, postoji velika vjerovatnoća da se Hamilton već slijedeće godine izjednači sa Schumacherom po broju naslova i izjednači ili obori njegove rekorde po broju pobjeda i postolja.

Kada je upitan šta misli o činjenici da je Hamilton sve bliže obaranju Schumacherovih rekorda po broju naslova i pobjeda, Vettel je odgovorio:

„Ne gledam na to na taj način, ali ako želite da gledam na taj način—onda smo očigledno zakazali ove godine da ga zaustavimo u tome, a nadam se da ćemo slijedeće godine uspjeti da ga zaustavimo.“

Kaže da je teško porediti Hamiltonove i Schumacherove uspjehe i da ih se treba posmatrati zasebno.

„Nevjerovatno je šta je Mercedes, zajedno s Lewisom, postigao posljednjih godina. Morate to cijeniti i poštovati. Mislim da to uvijek treba biti odvojeno od onog što su drugi ljudi radili u drugo vrijeme. Jako je teško porediti te stvari.“

„Ali on i oni zaslužuju šta su postigli. Ne ostvarujete slučajno te stvari.“