U Austinu tokom trkaćeg vikenda za VN SAD-a su se pojavile glasine da bi Renault na kraju ove godine mogao otići iz Formule 1.


Prema pisanju njemačkog Auto Bilda, Renaultova tvornička momčad bi krajem godine mogla napustiti Formulu 1. O ovom scenariju su u Austinu navodno razgovarali FIA i Liberty Media.

Nova direktorica Renaulta Clotilde Delbos, koja je prije nekoliko sedmica došla na čelo Renaultove Grupe, a koja ima podršku predsjednika Francuske Emmanuela Macrona (francuska država posjeduje 15% Renaultove Grupe) na glasu je kao neko ko se zalaže za štednju i protivi se velikoj potrošnji novca—zbog čega je protiv Renaultovog angažmana u Formuli 1.

Nedavno je Delbos priznala da je Renaultova F1 momčad pod prismotrom, a tokom trkaćeg vikenda u Austinu su počele kružiti glasine kako Francuzi neće čekati potpisivanje novog Concorde ugovora, već da će krajem godine otići iz sporta.

Kada bi se ovaj scenarij ostvario, to bi značilo da Ocon i Ricciardo, koji su pod ugovorom sa francuskom momčadi za 2020., ostali bez angažmana slijedeće sezone. Renault je nedavno ostao bez svog jedinog klijenta McLarena, koji se za 2021. odlučio vratiti na Mercedesove motore, te budućnost Renaultove tvorničke momčadi, te Renaulta kao dobavljača motora u Formuli 1 nije poznata.

Renault je pak nedavno potpisao Pata Frya i Dirka de Beera kao pojačanja u tehničkom kadru, te se njihov odlazak krajem ove godine čini nelogičnim, ali njihova budućnost za 2021. i kasnije nije poznata. Renault je već nekoliko puta odlazio i vraćao se u Formulu 1, tako da im ovo ne bi bio prvi put da takvo nešto urade.