Nekadašnji vozač Ferrarija Felipe Massa vjeruje da će Charles Leclerc osvojiti naslov prije Maxa Verstappena.


Leclerc i Verstappen predvode novi val mladih i talentiranih vozača, koji će u narednim godinama voditi glavnu riječ kada je u pitanju borba za naslov. Verstappen je u Formulu 1 ušao 2015. godine i drži brojne rekorde sa pridjevom ‘najmlađi’: najmlađi je vozač ikad koji je započeo jednu F1 utrku, najmlađi je osvajač postolja, najmlađi pobjednik..

Dok je Verstappen kao jako mlad sa 17 godina ušao u najbrži cirkus svijeta, Leclerc se gradio kroz juniorske kategorije, gdje je sjajnim vožnjama privukao veliku pažnju na sebe: dugo vremena se oko nekog novajliju nije stvorilo toliko medijske pažnje kao oko njega.

Monežanin je nakon samo jedne sezone dobio poziv Ferrarija, a već u prvoj sezoni sa crvenima zasjenio je puno iskusnijeg i uspješnijeg timskog kolegu, četverostrukog prvaka Sebastiana Vettela. Leclerc i Verstappen su vodili velike bitke tokom svojih juniorskih karijera, a u istom tonu su nastavili u Formuli 1: sjetite se njihovih okršaja u Austriji ili Britaniji.

Obojica su pokazala da se mogu nositi sa najvećim izazovima unatoč mladoj dobi, a na obojicu se tipuje kao buduće prvake. No, Felipe Massa smatra da će Leclerc osvojiti naslov prije Verstappena, a prokomentirao je Leclercovu debitantsku sezonu u Ferrariju:

„Upoznao sam Charlesa kada je imao 13 godina i kada ga je odabrao Nicolas Todt (Leclercov sadašnji, a Massin bivši menadžer) na savjet Julesa Bianchija, koji ga je poznavao jako dobro. On je jako talentiran mladić, ali najviše me impresionira njegova glava, njegova sposobnost da se nosi sa pritiskom.“

„Ne znam da li je brži ili sporiji od Verstappena, ali 7 pole positiona u prvoj godini sa Ferrarijem puno govori. Griješio je, ali mislim da je tu, uzimajući u obzir njegovo ograničeno iskustvo u Formuli 1 , uz činjenicu da mu je ovo prva godina u top tipu.“

„Ali on je budući prvak i mislim da nećemo čekati dugo na to. Ne isključujem mogućnost da će osvojiti naslov čak i prije Verstappena.“

Massa jako dobro zna u kakvoj je situaciji Leclerc, s obzirom da je Brazilac svojevremeno stigao u Ferrari relativno neiskusan (iza sebe imao 3 sezone u Sauberu), a odmah je bačen u vatru, s obzirom da ga je Ferrari upario sa Michaelom Schumacherom 2006. godine.

Brazilac je u svojoj prvoj sezoni u Maranellu 2 puta pobijedio, a 3 puta je bio najbrži u kvalifikacijama uz 7 pobjedničkih postolja—što je bilo odlično postignuće s obzirom da mu je to bila prva sezona u top momčadi.

Kada je upitan koliko je teška prva sezona u Ferrariju, Massa je rekao:

„Morate biti spremni na mnogo načina. Morate se naučiti nositi s pritiskom medija, navijača i pritiska kojeg stvarate sami sebi kada shvatite da vozite za Ferrari. To nije lako, ali se Charles nosi savršeno s tim. On je dobar momak i pametniji je nego što izgleda.“