Sebastian Vettel kaže da Ferrarijeva strategija na današnjoj VN 70. godišnjice Formule 1 nije imala smisla i rekao je da ekipa nije imala ‘hrabrosti’ pustiti da ga timski kolega Leclerc prestigne na stazi.

Četverostruki prvak nije imao sjajnu drugu utrku na Silverstoneu koju je završio na tek 12. mjestu (Leclerc je bio 4.), a nakon utrke nije krio svoje frustracije Ferrarijevom strategijom. U prvom krugu se izvrtio i pao je na začelje poretka, ali je napredovao uz poredak i bio je blizu prvih 10.

Međutim, Ferrarijeva strategija ga je ‘zaglavila’ u gužvi, a Vettel je jasno pokazao svoje frustracije porukom preko radija da je ekipa ‘zabrljala’. Osvrćući se na svoje komentare preko tim radija, Vettel je rekao:

„Jutros smo razgovarali da nema smisla ići u boks, znajući da ćemo zapeti u gužvi—a upravo to smo uradili. Prešli smo na hard gume, koje smo tada imali samo oko 10 krugova na bolidu—možda ni toliko. To nije imalo smisla.“

„Zašto biste stavili hard gume 10 krugova i onda medium 20 krugova? Pred kraj utrke mi je ponestajalo guma. Upravo o ovome smo pričali. Mislim da danas nismo uradili najbolji posao,“ rekao je Vettel.

U trenutku drugog odlaska u boks iza Vettela se našao njegov timski kolega Leclerc. Vettel kaže da Ferrari nije imao hrabrosti pustiti Leclerca da ga prestigne na stazi i da je možda to razlog što su ga zvali u boks.

„Napravili smo nered od strategije i nismo imali hrabrosti pustiti Charlesa da me prestigne iako je imao drugačiju strategiju.“

Vettel je na dvije utrke na Silverstoneu osvojio samo jedan bod, dok je njegov timski kolega Leclerc osvojio 27—prošli vikend je bio 3., dok je ovaj put bio 4. Nijemac kaže da ne zna zašto je njegov timski kolega toliko brži od njega:

„Ne znam. Izgleda da mi nešto nedostaje ali nisam siguran šta. Glavna razlika je da nemamo čiste utrke s pozicija sa kojih startamo, dok je on (Leclerc) imao nekoliko čistih utrka dosad. Utrke je teško porediti pošto smo se mi uvijek utrkivali u voziću zadnje 2 sedmice. Charles je imao više čistog zraka. Zbog toga sam bio malo iznerviran jer smo to danas mogli izbjeći ali nismo.“

Prokomentirao je i svoje okretanje na stazi na samom startu utrke:

„Pokušao sam uraditi nešto danas, ali način na koji sam se izvrtio nije pomogao. Ne znam šta se desilo jer sam se pokušao kloniti problema, ali sam osjetio udarac—vjerovatno je to bio rubnik. Zbog toga sam izgubio grip i okrenuo sam se. To me iznenadilo.“

Ponovljeni snimak pokazuje da je Vettel previše ‘presjekao’ prvi zavoj i prešao je preko crvenog rubnika, što je uznemirilo zadnji kraj i tako je došlo do okretanja.