Red Bullov Max Verstappen se našalio da je imao ‘usamljenu utrku u vodstvu’ nakon svoje pobjede na VN 70. godišnjice Formule 1, ali je istakao da je današnja pobjeda bila miks dobre strategije i činjenice da su im odgovarale mekše gume koje je Pirelli donio za ovaj vikend na Silverstoneu.

Verstappen je u kvalifikacijama bio četvrti najbrži sa sekundom zaostatka za Mercedesima i nije imao prevelika očekivanja od utrke—govorio je da nema šanse da se bori protiv Mercedesa i da očekuje usamljenu utrku.

„Na kraju sam bio usamljen—u vodstvu,“ našalio se Max kada ga je novinar napomenuo na njegovu izjavu prije utrke, a potom je u ozbiljnijem tonu nastavio:“To (pobjedu) nisam očekivao. Strategija je na kraju bila važna. Imao sam dug prvi stint i nisam imao problema sa gumama.“

Red Bull se u kvalifikacijama kockao sa Verstappenom te su ga poslali na hard gumama u Q2—vozači koji prođu u Q3 moraju startati na onom setu guma na kojem su postavili svoje najbolje vrijeme u drugoj kvalifikacijskoj rundi.

Kocka se isplatila i Red Bullu je otvorila novu mogućnost u utrci. Hard gume su odlično funkcionirale na Verstappenovom bolidu—Nizozemac se na startu odmah riješio Hulkenberga i popeo se na 3. mjesto, a tokom prvog stinta je na stazi bio ulovio 2 Mercedesa—ali su oni otišli na zamjenu guma.

Nakon što su Bottas i Hamilton rano otišli u boks, Verstappen se poslije svog stajanja popeo na 2. mjesto iza tada vodećeg Bottasa, kojega se lako riješio i potom je izgradio vodstvo. Nakon samo 6 krugova je ‘skinuo’ medium sa bolida i ponovo se vraća na hard. Kada je Hamilton pred kraj utrke otišao na svoju drugu zamjenu guma, Verstappen je preuzeo vodstvo koje je zadržao do kraja utrke.

Tokom prvog stinta, kada se približio Mercedesima, trkaći inžinjer ga je napominjao da čuva gume i uspori kako se one ne bi pregrijavale. No, Max mu je odbrusio:“Ovo je jedina šansa da budemo blizu Mercedesu, neću ih čekati kao baba.“

Pojasnio je nakon utrke da je tada osjetio da bi mogao pomrsiti račune Mercedesu i da to nije želio ispustiti.

„Ove sezone nismo imali priliku u svim utrkama da ih pritisnemo, a vidio sam da ih pritišćemo. Pokušao sam ih staviti pod pritisak. Morali su u boks i nakon toga sam vozio svoju utrku i u biti sam gradio prednost do samog kraja,“ rekao je Verstappen.

Iako je pobijedio, Verstappen se ne želi zanositi i svjestan je da je Red Bull još uvijek daleko od Mercedesa.

„Moramo ostati smireni. Danas je bilo dobro, ali još uvijek smo prespori u usporedbi sa Mercedesom. Danas smo imali dobru strategiju, mekše gume su dobro radile na našem bolidu. Inače gume nisu ovako mekane tokom vikenda. Vidjet ćemo šta će biti u Barceloni, ali Mercedes je i dalje dominantan tim,” pojasnio je Verstappen.