Sebastian Vettel je uoči VN Brazila rekao da je Ferrari vratio bolid u ‘udobnu zonu’ nakon što su u odlučujućem dijelu sezone promašili nadogradnje bolida, koje su dovele do pada performansi SF71H u rasponu od 3 utrke od Singapura do Rusije.


Ferrari je odlučio u Austinu skinuti najnovije nadogradnje bolida koje su predstavili u Singapuru i vratiti stari aero paket, što je rezultiralo tijesnom borbom za pole i Raikkonenovom pobjedom. Talijanska momčad je u 2018. predstavila nekoliko većih nadogradnji bolida, ali kada su god pokušali promijeniti nešto na stražnjem ovjesu, kako bi što više iskoristili filozofiju dizajna bolida sa visokim nagibom podnice, to bi rezultiralo problemima sa potrošnjom stražnjih guma.

Prvi primjer toga je VN Španije, gdje je SF71H jako brzo uništavao svoje gume. Sličan problem su doživjeli u Rusiji, pa su u Japanu sa bolida skinuli nadogradnju stražnjeg ovjesa, kojeg su predstavili u Singapuru. Ferrari je potom u Austinu vratio i stari aero paket, a vratila se i njihova brzina koja ih je krasila u većem dijelu prve polovice sezone.

Vettel je uoči VN Brazila pojasnio da je bolid sada opet u ‘udobnoj zoni’.

„Vratili smo bolid u poznato područje i u udobnu zonu u posljednje dvije utrke,“ rekao je Vettel. „Nadam se da možemo nastaviti tako i da ćemo biti konkurentni ovdje i u Abu Dhabiju i da ćemo otežati posao Mercedesu. Ovdje je uvijek teško predvidjeti, jer postoji nešto čarobno u vezi Interlagosa. Vidjet ćemo šta će se dešavati.“

Dvije sezone u nizu Vettel izgleda jako dobro u prvom dijelu sezone i vrijedi za favorita za naslov, da bi Mercedes i Hamilton u drugom, odlučujućem dijelu sezone ubacili u veću brzinu i osvojili naslov. Nijemac je jasno istakao da Ferrari mora početi učiti neke lekcije i da se moraju pobrinuti da njihove performanse i performanse njihovih vozača budu dobre od početka sezone u Australiji pa do njenog završetka u Abu Dhabiju.

„To je veliko pitanje,“ rekao je Vettel, kada je upitan da li je Ferrarijev razvoj otišao u pogrešnom smjeru ove godine. „Očito je nešto na putu pošlo po zlu i moramo naučiti iz toga..Nismo se razvijali u pravom smjeru, tako da smo očito nešto propustili—ne jer smo nešto namjerno pogriješili ili što je nešto fundamentalno bilo pogrešno.“

„Do nas je da pronađemo rješenje i da se pobrinemo da se to ne ponovi—ali nije tako lako pronaći rješenje kao što zvuči,“ dodao je Vettel.