Šef Toro Rossa Franz Tost je na šaljiv i ironičan način prokomentirao najbolji rezultat svoje momčadi još od pobjede Sebastiana Vettela na VN Italije 2008. godine i rekao je kako mora otići do šefa Ferrarija Binotta, kako bi mu se zahvalio na drugom mjestu.


VN Brazila je donijela ludu utrku u kojoj je Honda slavila 1-2—Verstappen je slavio ispred Pierrea Gaslya, koji je svojoj momčadi donio drugi najbolji rezultat u njenoj historiji.

Francuz je gotovo cijelu utrku proveo na sedmom mjestu i bio je na putu da završi kao najbolje plasirani vozač sredine poretka. Prethodno je u kvalifikacijama također bio sedmi i vozio je sjajan vikend. No, dešavanja ispred njega su mu donijela drugo mjesto: odustajanje Bottasa, sudar i odustajanje dva Ferrarija, te kontakt Hamiltona i Albona.

Šef Toro Rossa Franz Tost je ironično komentirao kako se mora zahvaliti šefu Ferrarija Binottu što su uspjeli ostvariti ovakav rezultat:

„Drugo mjesto je naravno bilo sretno. Prije svega se moramo zahvaliti Ferrariju. Moram otići do Binotta i zahvaliti mu se. Ali i bez problema ostalih bismo bili najmanje sedmi,“ rekao je Tost.

Gasly je u Brazilu ostvario svoje prvo pobjedničko postolje u karijeri. Francuz je na pola sezone izgubio mjesto u Red Bullu nakon loših izdanja i vraćen je u Toro Rosso, te od tada vozi u odličnoj formi—koja mu je i donijela promociju u Red Bull na prvom mjestu. Sjetimo se njegovog četvrtog mjesta prošle godine u Bahreinu i snažnih rezultata u Monaku i Mađarskoj.

Ali u Red Bullu mu nešto nije štimalo. Ušao je u sezonu poljuljanog samopouzdanja poslije udesa na predsezonskim testiranjima, a nije mu pomagalo ni što je pored sebe imao Verstappena u fenomenalnoj formi.

Povratak u Toro Rosso mu je prijao i od prve utrke je ponovo bio onaj ‘stari Gasly’. Deveti je bio u Belgiji, osmi u Singapuru, sedmi u Japanu, deveti u Meksiku i sada drugi u Brazilu. Debelo je zasjenio timskog kolegu Kvyata u tom periodu.

Upitan šta je uradio sa Gaslyem nakon njegovog povratka u Toro Rosso, Tost kaže:

„Došao je kod nas u Italiju. Tamo je zrak naravno odmah puno bolji. Hrana je ukusnija. To mu je pomoglo. Šalu na stranu…Nakon svog povratka se osjećao jako dobro u bolidu. Poznavao je tim jako dobro pa nije imao problema sa prilagodbom. Od početka je sve štimalo. Nakon ljetne pauze je vozio jako dobre utrke—Austin ili Singapur na primjer. U Brazilu je tokom cijelog vikenda bio brz. U kvalifikacijama je pokazao da su paket, bolid i vozač dobri za mjesto u prvih sedam. To je bio temelj za njegov rezultat u utrci.“

Gasly je imao ‘drag race’ sa Hamiltonom do cilja i završio je samo 0,062 sekunde ispred Britanca. Kada je upitan za komentar na njihovu utrku ubrzanja do linije, Tost je rekao:

„To je bilo jako uzbudljivo. Prije svega sam sretan zbog Honde i čestitam svim kolegama u Sakuri, što smo porazili Mercedes u snazi na dugom pravcu. To je bilo fantastično.“