Fernando Alonso je pohvalio svog sunarodnjaka Carlosa Sainza za rezultat koji je postigao na VN Brazila i rekao je kako je ‘Chili’ zaslužio osvojiti svoje prvo postolje u Formuli 1.


Sainz je prekinuo McLarenov post i donio im je prvo pobjedničko postolje još od 2014. godine svojim trećim mjestom u Brazilu. Njegovo postignuće je tim veće što je startao sa začelja, a u kaotičnoj utrci je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi profitirao od nedaća onih ispred njega.

Iako nije bio na podijumskoj ceremoniji, Sainzu je naknadno dodijeljeno treće mjesto nakon Hamiltonove kazne od 5 sekundi zbog incidenta sa Albonom. Alonso, Sainzov sunarodnjak i najuspješniji španjolski vozač Formule 1 svih vremena pohvalio je vozača McLarena:

„Čestitke Carlitos. Prvo postolje u Formuli 1, stvarno zasluženo. Ti i tim ste odradili nevjerovatnu utrku. Zaslužio si to. Već prije nekoliko utrka si bio sjajan. Sjećam se Singapura, Silverstonea. Lando također. Jako sam sretan zbog tima i zbog tebe. Nastavi tako,“ rekao je Alonso.

 Sainz je upravo Alonsa naslijedio u McLarenu, nakon što se Fernando krajem prošle sezone oprostio od Formule 1. Sainz sjajno vozi od početka sezone i donio je McLarenu 95 bodova i ovo mu je najuspješnija sezona u F1 karijeri. Prekinuo je uz to McLarenov post od 2072 bez pobjedničkog postolja.

„Postolje! Pomalo je čudno što nisam bio tu nakon utrke, ali sam unatoč tome jako sretan. Utrka je bila nevjerovatna. Strategija s jednim stajanjem je bila teška ali se isplatilo. Čestitke cijelom timu,“ napisao je Sainz na svom Twitter profilu kada je potvrđeno njegovo 3. mjesto.

McLaren je u Brazilu osigurao četvrto mjesto u poretku konstruktora, te je ovo njihova najbolja sezona od 2012. godine, gledajući poziciju u poretku.