Talijanska potrošačka grupa je zaprijetila poduzeti legalne akcije protiv Ferrarija i traže zapljenu njihovog novog bolida, SF1000, kojeg je momčad iz Maranella predstavila u četvrtak. Ova grupa tvrdi da Ferrari nezakonito promovira duhan.


Codacons, neprofitna organizacija koja promovira prava potrošača, priprema legalne akcije protiv Ferrarija zbog Mission Winnow logotipa koji su bili istaknuti na njihovom novom bolidu SF1000 na predstavljanju u pozorištu Reggio Emilia.

Mission Winnov je inicijativa koju je prošle godine pokrenuo Ferrarijev najveći sponzor Philip Morris, koji je najpoznatiji po svom Marlboro brendu cigareta. Oni su se još prošle godine branili od optužbi da promoviraju duhan i proizvode od duhana, već da je cilj nove Mission Winnow inicijative ‘znanost, tehnologija’ i pokretanje pozitivnih promjena.

Međutim, Codacons ne vjeruje u takvo objašnjenje i stava su da Ferrari preko Mission Winnow logotipa zaobilazi zabrane za promoviranje duhanskih proizvoda u Evropi i ostalim regijama, te da time ustvari ‘nezakonito promoviraju duhan’.

Codacons tvrdi da ima podršku talijanskog Ministarsta zdravstva.

„Mišljenje ministarstva je da Mission Winnow brend koristi prigodom sportskih događaja Formule 1 i da tim putem, iako neizravno, promoviraju proizvođača cigareta i nove duhanske proizvode.“

Predsjednik Codaconsa Carlo Rienzi je rekao da će se njegova organizacija legalno boriti sa Ferrarijem i zatražit će zapljenu Ferrarijevog novog bolida SF1000.

„Osnaženi odlukom Ministarstva, započet ćemo legalnu borbu protiv Ferrarija i tražit ćemo od NAS-a da zaplijeni novi SF1000 koji je predstavljen u Regiio Emiliji.“

Ferrari je prvi put Mission Winnow logotipe koristio na VN Japana 2018. godine. Međutim, prošle godine su na 11 utrka iz imena momčadi smakli ‘Mission Winnow’, te njihove logotipe sa bolida—uključujući VN Italije.