Trkački direktor Ferrarija Laurent Mekies kaže da nedavni niz dobrih performansi Carlosa Sainza znači da Španjolac ide u pravom smjeru, ali ga to ne čini vođom momčadi.

Nakon što je ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri Formule 1 na Velikoj nagradi Velike Britanije, Sainz je osvojio isti broj bodova kao i njegov timski kolega Charles Leclerc.

Međutim, Španjolac bi možda bio bolji od Monežanina u zadnje četiri utrke da nije bilo kvara motora koji mu je oduzeo veliki broj bodova i potencijalno drugu pobjedu u Austriji.

Nakon što se u početnom dijelu sezone u određenoj mjeri mučio da bude konkurentan Leclercu, Španjolac je pred kraj prvog dijela sezone popravio svoje performanse.

Trkački direktor Ferrarija kaže da su zadovoljni sa trkačkim vikendima koje je imao Sainz u Silverstoneu, Austriji i na zadnjoj utrci prvog dijela sezone na VN Francuske.

„Dakle, u potpunosti ste u pravu pravu kada kažete da je Carlos imao tri izuzetno jaka vikenda: Silverstone, Austrija, Francuska,“ rekao je Mekies.

„Mi smo jako, jako zadovoljni s tim. To se nije toliko pokazalo u konačnim plasmanima utrka osim Silverstonea jer smo imali druge stvari za rješavati. Ali ste u pravu kada kažete da je napravio veliki napredak od početka sezone,“ dodao je.

Mekies pojašnjava da su Španjolčeva poboljšanja došla zahvaljujući zajedničkom radu između tima i vozača.

„Početkom godine nismo skrivali da mu bolid, naravno, ne odgovara baš najbolje,“ potvrđuje Laurent. „Morali smo puno raditi s njim, s njegovim inžinjerima, sa svima u Maranellu kako bismo bili sigurni da mu možemo dati nešto što mu više odgovara, a za te stvari treba vremena.“

„Polako, čini se da idemo u pravom smjeru, što je još jedan sjajan znak za momčad i način na koji komuniciramo. Tako da mislim da je to gdje jest,“ nastavio je.

Još jedan aspekt Sainzove nedavne forme je samopouzdanje i autoritet koje je 27-godišnjak pokazao na dan utrke, sa slučajevima u kojima je nadglasao Ferrarijeve stratege. To je to bio slučaj na vrhuncu njegove borbe sa Sergiom Perezom na Velikoj nagradi Francuske.

Nakon utrke na Paul Ricardu, bivši prvak Damon Hill je sugerisao da se Sainz, zahvaljujući svojoj snažnoj komunikaciji i visokoj razini performansi, sada pojavljuje kao vođa tima.

Međutim Mekies je odbacio tu percepciju, insistirajući na tome da su oba Ferrarijeva vozača u ravnopravnom položaju.

„Čini li to nekoga liderom ili ne? Ne, ne čini, to nije ono što čini lidera ili ne,“ uvjerava  Francuz. „Znamo da imamo dva jako, jako dobra vozača. Tretiramo ih na način da možemo maksimizirati svoje pozicije u prvenstvu i želimo da budu što je moguće brži,“ zaključio je Mekies.