Vozač Mercedesa George Russell kaže da do njegovih incidentnih situacija dolazi iz razloga što je nezadovoljan da se ne nalazi na liderskim pozicijama, dok su su druga i treća mjesta za njega nezadovoljstvo. 

U završnoj fazi utrke na Velikoj nagradi Singapura, Russell je lovio Landa Norrisa za drugo mjesto u nadi da će doći do vodećeg Carlosa Sainza jer je koristio novi set medium guma za probijanje kroz grid u zadnjim krugovima. 

U posljednjem krugu, vozač Mercedesa je zarezao ulazni zid u zavoju 10, a sve to je rezultiralo da Britanac završi u zidu sa čime su njegove šanse da završi na postolju ostale izvan dometa.  

U sezoni 2020. na Velikoj nagradi Emilije Romagne u Imoli, Russell je bio u borbi za bodove, ali imao incidentnu situaciju iza sigurnosnog automobila na neugodan način. 

Osvrćući se na svoje incidentne situacije, Russell kaže da je to jednostavno zbog prevelikih pokušaja da se dohvate rezultata, uz promjenu načina razmišljanja iz njegovih juniorskih dana. 

“Definitivno postoji razlog za sve njih, a to je samo pritiskanje do krajnjih granica, a zatim u oba navrata, pritiskanje preko granice pokušavajući izvući više od onoga što je moguće,” rekao je Russell.

“Kad se osvrnem na svoje pobjedničke godine u juniorskim formulama, kartingu, F4, GP3 ili F2, bio sam vozač koji je jednostavno nastavio ostvarivati rezultate, a ako morate napraviti kompromis na jednoj poziciji, to je duga igra i takav je bio moj mentalitet prošle godine, koji se dobro se isplatio,” dodao je.

“Ove godine definitivno bacamo kockice malo više i idemo prema velikim rezultatima. Vidjeli ste to u Zandvoortu [uz kišu], jasno sam pogriješio, ali to je bio još jedan razlog zašto se trudim iznad svega.” 

“Kada se borite protiv najboljih vozača na svijetu i testirate sami sebe, niste zadovoljni time što se kući vraćate na 2. ili 3. mjesto – uvijek tražite više,” istakao je.

“Kada sam bio u Williamsu i doživio nesreću, znao sam da moram dati sve od sebe ako imam pola šanse [zadržati poziciju], pa bih se ljutio što nisam dao sve od sebe i izgubio sam poziciju.” 

“Isto tako u Singapuru, znao sam da je to zadnji krug i ako bih se opustio da me Lewis prestigne, isti bih se ljutio, tako da mislim da je to samo sastavni dio utrke i sviđa mi se činjenica na stazama da te ugrize ako ideš pogrešnom stranom,” zaključio je Russell.