Pirelli kaže da su ‘uslovi u kojima su gume korištene’ razlog pucanja njihovih guma na bolidima Maxa Verstappena i Lancea Strolla na VN Azerbejdžana.

Red Bullov Max Verstappen je izgubio sigurnu pobjedu zbog pucanja zadnje lijeve gume na startno-ciljnom pravcu u Bakuu, najbržem i najopasnijem dijelu staze, dok je ranije sredinom utrke na istom pravcu ista guma pukla na bolidu Lancea Strolla.

Pirelli je nakon sprovedene istrage rekao da su gume pretrpjele „obodno puknuće na unutrašnjem bočnom zidu“ i rekli su da je to „povezano sa uslovima rada gume.“

Gume su pukle iako su ih timovi koristili držeći se preporučenih parametara.

„Istragom je utvrđeno da nije bilo problema sa proizvodnjom ili kvalitetom guma, niti je bilo znakova potrošnje i raslojavanja guma,“ stojalo je dalje u izjavi Pirelli ja.

Pirelli je svoje pronalaske proslijedio FIA-i i timovima. Pirelli i FIA su dogovorili novi set protokola koji reguliraju uslove korištenja guma od strane timova a koji će stupiti na snagu već ovog vikenda od VN Francuske.

Šta to znači?

Pirelli propisuje minimalni startni pritisak guma i maksimalnu temperaturu guma kako bi kontrolirali uslove u kojima gume rade kada su bolidi na stazi.

Razina minimalnog tlaka u gumama je postavljena kao sredstvo za kontrolu strukturnog integriteta guma, što je pritisak veći, to je manje opterećenje na bočni zid guma, ali viši tlak u gumama nepovoljno utiče na performanse bolida u zavojima.

Pirelli postavlja početni tlak uz pretpostavku da će se pritisak povećati za određenu količinu kada bolidi izađu na stazu. Ako se gume koriste pod nižim tlakom nego što je to Pirelli propisao, tada one mogu biti podložne pucanju jer više neće vrijediti kalkulacije talijanske kompanije za sigurno korištenje guma.

Postoji sumnja da su timovi pronašli ‘pametne’ i ‘legalne’ načine da ograniče porast tlaka guma kada je bolid na stazi iako su slijedili sve propisanje smjernice Pirellija. Pirelli će sada postaviti minimalni pritisak za gume nakon što su one korištene na stazi, a uvest će se i nasumična provjera bolida tokom vikenda.

Red Bull je u izjavi nakon što je Pirelli objavio rezultate svoje istrage rekao:“Blisko smo surađivali sa Pirellijem i FIA-om tokom njihove istrage pucanja gume na Maxovom bolidu u 47. krugu VN Azerbjedžana i možemo potvrditi da nije bilo nikakvih problema sa bolidom. Pridržavali smo se Pirellijevih paramatera i nastavit ćemo slijediti njihove smjernice.“

Slično je izjavila i ekipa Aston Martina.