Max Verstappen je pohvalio svog timskog kolegu Sergia Pereza zbog njegovih sjajnih performansi koje je pokazao u Bakuu tvrdeći da je Meksikanac pokazao šta treba uraditi da Red Bull dođe do naslova.

Nizozemac je prošloj utrci bio na putu do nove pobjede s kojoj bi došao do opipljivije prednosti nad glavnim rivalom za naslov Lewisom Hamiltonom, ali je zbog pucanja gume ta mogućnost propala.

Međutim, sedmerostruki prvak je tad imao priliku da vrati prvu poziciju, ali je Britanac napravio nekarakterističnu pogrešku, pa je i on ostao bez bodova. Sve ovo je iskoristio Sergio Perez da dođe do prve pobjede u Red Bullu.

Baku je obilježio prvu ovosezonsku priliku da se Perez nađe u borbi za pobjedu, iskoristivši odličnu strategiju koja ga je dovela ispred Hamiltona nakon zamjene guma.

Budući da su oba vozača Mercedesa ostala bez bodove, ovakvo stanje je odgovaralo Verstappenu da zadrži prednost od četiri boda ispred Hamiltona, dok je Red Bull povećao svoju prednost nad Mercedesom u prvenstvu konstruktora na 26 bodova.

Verstappen smatra kako je Perez napravio sjajan posao u Bakuu, pokazujući kako se treba boriti za naslov.

„Sjajno je imati dva bolida koja se bore za vrh i prvenstvo. Baku je bio sjajan primjer za to i pokazao kako to treba učiniti,“ kaže Verstappen.

„Sjajno je što je Checo uspio povećati prednost nad Mercedesom u prvenstvu konstruktora i što je sada treći u prvenstvu vozača,“ dodao je.

Nizozemac žali za propuštenom prilikom da poveća prednost u odnosu na Hamiltona jer je oprezan za stazu Paul Ricard (VN Francuske) i Austriju gdje bi utjecaj snažnog motora njemačke momčadi mogao doći do izražaja.

„Siguran sam da će Mercedes ponovo biti vrlo jak na normalnim stazama, tako da moramo pritiskati i poboljšavati se do samog kraja, jer nikad nije dosta,“ pojašnjava Verstappen.

„Do sada je sezona za nas bila poprilično dobra, ali moramo imati na umu da je pred nama još mnogo utrka. Sretan sam sa rezultatima utrka koje smo do sad imali, ali također moramo biti lideri i u Abu Dhabiju. To je sve što je važno.“