Pirelli vjeruje da će ekipe vratiti izgubljene performanse od novih prednjih krila za 2019.


FIA je predvidjela da će pojednostavljena prednja krila, koja će biti uvedena naredne godine, usporiti bolide i do 1.5 sekunde po krugu. Međutim, Pirelli kaže da su ih timovi obavijestili da će njihovi razvojni programi za 2019. godinu vrlo vjerovatno vratiti izgubljene performanse.

„Tražili smo od timova neke simulacije koje bismo trebali dobiti krajem mjeseca, kako bismo razumjeli uticaj,“ pojasnio je Pirellijev sportski direktor Mario Isola.

„Dizajn guma za 2019. isto tako ovisi od procijenjenih razina downforcea. Kako bi vam dali ideju, neki timovi su rekli da će performanse početkom 2019. biti vjerovatno slične onima s početka 2019., tako da poništite jednu godinu razvoja smanjenjem downforcea.“

Pirelli za 2019. razvija novu konstrukciju guma, koje bi trebale biti mekše. Uz to bi trebali smanjiti broj komponenti za suho.

„Radimo na konstrukciji kako bismo poboljšali profil potrošnje, jer je važno upravljati degradacijom na drugačiji način. Trenutno imamo neka područja na kojima možemo poraditi da optimiziramo profil potrošnje i kako guma radi na asfaltu. Zato je prvi korak optimizirati konstrukciju, napraviti neke promjene na prednjim i stražnjim gumama, a mi ćemo razviti novu konstrukciju za narednu godinu.“

„Isto tako ćemo razviti različite komponente jer isto tako znamo da je cilj smanjiti broj komponenti, ne želimo ih imati 7 naredne godine. Ali sa pravom razlikom u vremenima po krugu između njih,“ rekao je Isola.