Mick Schumacher, sin legendarnog Michaela Schumachera koji je osvojio sedam naslova tijekom svoje F1 karijere, kaže da mu nije problem što ga porede sa ocem.


Nakon osvajanja naslova u evropskoj Formuli 3, Mick Schumacher je napravio iskorak u Formulu 2, gdje će voziti za Prema momčad, s kojom je 2017. trenutni vozač Ferrarija Charles Leclerc osvojio naslov. Schumacher je prije pristupanja Formuli 2 postao član Ferrarijeve akademije vozača—sa istom momčadi je njegov otac Michael osvojio 5 od svojih 7 F1 naslova.

S obzirom da je krenuo očevim stopama, neizbježna su poređenja između njih dvojice, tim više što je mladi Schumacher postao član Ferrarijeve porodice, ali 20-godišnjak kaže da nema ništa protiv tih usporedbi.

„Nikada mi nije bio problem što me porede sa ocem. Biti poređen sa najboljim vozačem Formule 1 ikada je cilj koji želite ostvariti, a imati njega kao svog idola i oca je jako posebno,“ rekao je Mick. „Osjećam se počašćeno što me porede s njim jer samo želim učiti i napredovati.“

Nakon nesreće na skijanju i teških ozljeda glave koje je zadobio 2013. godine, Michael Schumacher se nije pojavljivao u javnosti, a o njegovom zdravstvenom stanju se zna jako malo, s obzirom da njegova porodica želi zaštititi njegovu privatnost.

Mladi Mick je u to vrijeme gradio svoj put kroz juniorske karting serije—2014. je testirao bolid Formule 4, u kojoj se počeo natjecati 2015. 2017. pristupa evropskoj Formuli 3, koju osvaja naredne godine, dok je ove godine došao u Formulu 2.

Svoj debi u Formuli 2 će imati ovog vikenda u Bahreinu, nakon čega mu predstoji testiranje Ferrarijevog i Alfinog bolida na prvom unutarsezonskom testu koji se održava 2. i 3. aprila na stazi Sakhir.

Mick je rekao da je „jako pozitivno“ što je postao član Ferrarijevog programa mladih vozača i vjeruje da može puno naučiti od talijanske momčadi. 

„Mogu puno naučiti od Ferrarija pošto imaju puno iskustva i želim raditi s njima kako bih dosegao svoj maksimum. Prvi dojam koji sam imao od Ferrarija jeste da su bili jako srdačni, poželjeli su mi dobrodošlicu u porodicu koja je uvijek bila dio moje porodice.“

Nijemac očekuje da će mu najveći izazov u F2 ove godine biti privikavanje na Pirellijeve gume. One su slične onima koje se koriste u F1 i poznate su po tome što uzrokuju probleme vozačima koji dolaze iz drugih kategorija, s obzirom da se drugačije ponašaju. Pirellijeve gume potražuju pažljivo čuvanje jer imaju tendenciju pregrijavanja, dok gume u drugim, nižim trkaćim kategorijama nemaju takve karakteristike.

Schumacher, koji je prošle godine osvojio evropsku Formulu 3 je rekao:“Iskorak sam po sebi nije toliko velik. U smislu vremena po krugu smo malo brži, ali više se radi o razumijevanju guma. To će biti najteži dio.“