Mercedes strahuje da je njihova prednost u manjoj degradaciji guma nad glavnim konkurentom u borbi za 2. mjesto, Ferrari, nestala zahvaljujući napretku koju je talijanska momčad nedavno postigla.

U prom dijelu sezone, Mercedes je imao prednost u utrkama jer je njihov W14 bolid bio puno manje grub prema gumama u odnosu na Ferrarijev SF-23.

Međutim, kako je Ferrari napredovao u razumijevanju zašto je njihov bolid bio tako zahtjevan prema gumama na početku sezone, njihov tempo utrke se znatno poboljšao.

Obzirom da se dvije momčadi sada bore za drugo mjesto u prvenstvu konstruktora, promjena karakteristika bolida bi se mogla pokazati kritičnom jer je do kraja ostalo šest utrka.

Na Velikoj nagradi Japana, gdje je degradacija guma bila ključni faktor u odlučivanju tempa na utrci, Ferrari je pokazao kako je iznad svega bio u odnosu na Mercedes, jer je Charles Leclerc završio ispred Lewisa Hamiltona, a Sainz je bio kratak za jedan krug da pređe Britanca.

To je bio rezultat za koji je trkački direktor Mercedesa Andrew Shovlin vjerujr da Ferrari više ne zaostaje sa svojim upravljanjem degradacije guma.

Shovlin je istakao da je Mercedesov nedostatak performansi tijekom vikenda na VN Japana bio rezultat jednostavnog nedostatka downforcea.

“Manjak performansi koji je bio prisutan u kvalifikacijama gdje imamo nešto slabije performanse kroz brze zavoje, ista stvar koja nas je koštala u utrci,” rekao je Shovlin

“Mislim da se na ovoj stazi zapravo radi jednostavno o tome koliko prijanjanja imate u brzim zavojima. Puno toga će  biti downforce. I doista izgledamo kao da smo zaostali u tom pogledu.”

“Ferrari je donio nadograđenu podnicu. Možda su krenuli naprijed. Ali mislim da ako pogledamo neke od naših nedavnih staza, tu prednost koju imamo sa degradacijom, [više] nije toliko vidljiva sada kao što je bilo u ranijim utrkama.”