Aston Martin smatra da je ključno ne završiti tekuću sezonu sa jadikovanjem, nakon što su na početku bili prvi pratitelji Red Bulla, ostavivši Mercedes i Ferrari iza sebe.

Tim sa sjedištem u Silverstoneu započeo je sezonu 2023. kao druga ekipa grida, nakon što je Fernando Alonso osvojio pet postolja u prvih šest utrka, dok su na VN Monaka imali šansu za pobjedu.

Međutim, od sredine sezone, forma Aston Martina je pala, a Alonso je imao samo jedno postolje – drugo mjesto na VN Nizozemske – u posljednjih osam utrka.

Pored toga, britanski tim je pao na četvrto mjesto prvenstva konstruktora, a sada postoji opasnost da padne na peto mjesto, iza McLarena, koji se ponovo oporavlja, ako ne poboljšaju svoje performanse u zadnjih 6 utrka.

Šef Aston Martina je svjestan potrebe da se stvari poprave, budući da je priznao kako bi bilo loše za moral ako bi momčad završila godinu u lošem tempu.

Upitan je li kritično što Aston Martin nije dočekao povratak na svoje performanse sa početka sezone, Krack je rekao: “Da, 100%. slažem se. Ovo je veoma važno. Malo je suprotno od prošle godine.

“Ako imaš dobar start, a onda te drugi prestižu, to je puno teže za moral nego da ti radiš obrnuto. To je nešto što je za nas jako, jako važno da preokrenemo.”

“Moramo vidjeti do čega god to na kraju dovelo, ali ovaj trend se mora okrenuti.”

Šef Aston Martina smatra da je pad rezultata kroz sezonu posljedica toga što momčad nije uspjela držati korak sa svojim rivalima u razvojnoj utrci.

Timovi poput Ferrarija, Mercedesa i McLarena su jednostavno ostvarili veće napretke svojim nadogradnjama, a to je rezultiralo gubitkom 2. pozicije u prvenstvu konstruktora.

AMR23 više ne izgleda konkurentno u određenim zavojima kao što je bio na početku sezone – kada je čak izgledao ravnopravno sa Red Bullovim RB19 kroz neke zavoje.

“Moramo gledati u smislu poretka, ali drugi su u to vrijeme imali više problema nego mi,” pojašnjava on.

“Dakle, to je nešto na čemu moramo raditi za utrke koje dolaze. Morate imati bolid koji svugdje radi, a to trenutno nemamo,” zaključio je Mike Krack.