Motorsportski savjetnik Red Bulla, Helmut Marko je siguran da bi Max Verstappen u istom paketu pobijedio Lewisa Hamiltona u borbi za osvajanje svjetskog prvaka Formule 1.

Lewis Hamilton i Max Verstappen. Mnogo navijača bi voljelo da vidi ovaj dvoboj u istoj momčadi. Obojica se trenutno smatraju najboljim vozačima na gridu Formule 1, ali direktna usporedba je teška zbog različitih uvjeta. Motorsportski svijet zato ‘sanja’ tešku borbu između ova dva vozača.

Međutim, jedan od njih vjeruje da unaprijed zna ishod ovog dvoboj: „Vjerujem da bi Max tijekom sezone bio ispred Hamiltona u istom paketu,“ tvrdi Marko. Kao savjetnik za program vozača u timu iz Milton Keynesa, on jako dobro poznaje snagu Verstappena. Ali u isto vrijeme mogli bi se pretpostaviti da ima tendenciju favorizirati svog vozača na njegovoj poziciji.

Ko bi pobijedio u dvoboju, vjerovatno nikad neće biti konačno riješeno. Ipak, Nizozemac će najvjerovatnije izgubiti neizravni dvoboj 2020. godine. Naslov svjetskog prvaka je vjerovatno izgubljen s obzirom na 83 boda zaostatka – a time i cilj Red Bulla da Verstappena učini najmlađim svjetskim prvakom.

Cilj za tekuću sezonu se stoga mora revidirati prema dolje: „Vidimo šansu za drugo mjesto,“ dodao je Marko. „Valtteri Bottas je trenutno ispred sa 14 bodova, što nije nemoguće dostignuti.“

U svakom slučaju, Red Bull se razvija punom brzinom. To neće imati koristi samo ove, već i slijedeće godine, jer će se ista šasija i dalje koristiti. Marko priznaje da trenutna šasija nije bila najbolja početkom sezone. Momčad još uvijek muči nekoliko problema s predvidljivošću bolida.

„Max ih može zaobići. Kad bolid postane teži za upravljati, udaljenost između Maxa i Albona (Alexander) je mnogo veća. Želimo optimizirati svoj bolid kako bismo doista mogli započeti sa napadom slijedeće sezone.“

Pomoći će i Red Bullov dobavljač pogonskih jedinica Honda, iako su Japanci već najavili povlačenje iz Formule 1 nakon sezone 2021. godine. „Iz Honde imamo obećanje da će dostaviti novu pogonsku jedinicu. Ovo bi nas trebalo približiti Mercedesu u mnogim područjima, uključujući stranu motora,“ dodao je.

Kako bolidi za sezonu 2021. godine ostaju isti, konkretan je cilj – ponovno osvajanje naslova svjetskog prvaka: „Ali ovaj put ozbiljno. Uvjeti nikada nisu bili tako dobri za nas kao sada za 2021. godinu,“ pojašnjava Marko.