Charles Leclerc pokušava biti realističan po pitanju trenutnog stanja u Ferrariju i kaže da ne očekuje čuda 2021.

Ferrari trenutno proživljava jednu od svojih najgorih sezona i nakon 11 utrka imaju 80 osvojenih bodova i nalaze se na tek 6. mjestu u poretku konstruktora. Nekoliko je razloga za strmoglavi pad Ferrarija, a svakako jedan od najvećih je pogonska jedinica koja prema nekim procjenama ima i do 50 KS manjka u odnosu na konkurenciju.

S obzirom da je zbog pandemije COVID-19 virusa FIA ograničila razvoj brojnih područja bolida zbog smanjivanja troškova, Ferrariju su uveliko ruke vezane. Situaciju sa motorom će moći popraviti tek za slijedeću sezonu (Ferrari radi na novom motoru koji prema nekim glasinama iz Italije izgleda ohrabrujuće), ali čak i da naprave motor koji bi bio konkurentan Mercedesu, to ne znači da će Ferrari automatski postati kandidat za pobjede, s obzirom da Ferrari i u polju šasije ima osjetne zaostatke.

Leclerc ne polaže nade u velike rezultate sa Ferrarijem u skorijoj budućnosti te je za talijansku ‘La Repubblicu’ rekao:

“Ferrari se neće brzo oporaviti. Moj posao u ovom svemu je da pomognem da ovaj teški period bude što kraći.”

Predsjednik Ferrarija John Elkann je sredinom godine izjavio da će Ferrari tek 2022. biti konkurentan za pobjede, a iako se očekuje napredak od Ferrarija za slijedeću sezonu ako računamo na to da će napraviti konkurentniji motor, ne treba očekivati ‘čuda’ od Ferrarija. Razvoj bolida je ograničen, a ekipe će i naredne godine morati koristiti ovogodišnje šasije.

Iako je šef Ferrarija Mattia Binotto sredinom sezone rekao da Ferrari radi na tome da slijedeće godine bude konkurentan barem Red Bullu, Leclerc ne očekuje čuda od 2021.  

“Što se performansi tiče, bit će teško ostvariti čuda 2021. sa ovim bolidom,” dodaje Leclerc.

Ferrari je u Rusiji i Nurburgringu uveo dosta modifikacija na svom aero paketu. Leclerc je četvrtim mjestom u kvalifikacijama na Nurburgringu priredio određeno iznenađenje, ali je SF1000 u utrci ponovo bio značajno slabiji u utrci nego u jednom brzom krugu. Unatoč tome, Leclerc kaže da su najnovije nadogradnje bile pozitivne.

“Zadovoljan sam generalnim poboljšanjem koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko sedmica. Još uvijek nismo gdje želimo biti, ali svaki mali korak ide u pravom smjeru i to nam je trenutno potrebno.”