Koliko će utrka biti ove godine? Koliko će timovi morati ulagati? Pitanja su u zraku i odgovori nisu jedinstveni, a kamoli usmjereni u istom pravcu.


Liberty želi dosegnuti što je moguće veći broj utrka 2020. godine, kako bi pokušao održati određeni nivo prihoda – dok timovi također žele zaraditi što više novca za 2021. No, za male momčadi, broj utrka koncentrisanih za kratak period je manje – više već bankrot ove godine.

„Ako za šest mjeseci odradimo isti broj utrka koje smo trebali odraditi za devet, to će biti nešto mnogo teže za nas. Trebat će nam više mehanike za rotacije ako odradimo pet utrka zaredom. Ali iznad svega, trebat će nam vrlo bitna zaliha rezervnih dijelova. Na primjer, potrebno je pet do šest sedmica da napravite prednje krilo. Ako se moramo suočiti s utrkama koje su spojene zajedno (sedimica za sedmicom), potrebna nam je zaliha za pet do šest utrka. Ako budemo imali sreće i ne slomimo krila, sve će biti u redu – ali na zalihi ćemo naći 10 krila,“ objasnio je šef Alfa Romea za Canal+ France.

Jasno je da veliki timovi to sebi mogu priuštiti, možda čak i skratiti vrijeme proizvodnje i potrebu za zalihama, ali za manje timove je taj teret prevelik. Čak i kad se ‘ispoštuje’ vremenska razlika od jedne sedmice između utrke, ali oni su dvostruki, problem je sličan ako ne i identičan.

Ipak, s druge strane, manje utrka znači manje novca od komercijalnih prava koja će se prikupiti za sljedeću godinu: „Sa svakom otkazanom utrkom, privremeni proračun se mora prepraviti. Moraju se donijeti drastične odluke za ovu sezonu, a isto tako i za sljedeću.“

Vasseur ističe da se problem tiče i velikih i malih timova. Manji trebaju podršku većih, ali velikim trebaju i manji da imaju dovoljno ‘ambalaže’: „Istina je da neki upravljaju kormilom, a drugi veslima, ali svi smo u istom brodu – i to je nešto što velikim timovima treba biti jasno.“

Ključni problem je uvijek isti. Što se više utrka otkaže, manje je novca za narednu godinu. Stoga, manje je novca za pripremu bolida za 2022. prema novim pravilima. Istina je da ‘zamrzavanje’ bolida 2020. godine, koji će se koristiti i 2021. može predstavljati dobru uštedu, ali sve ukazuje da to neće biti dovoljno.

„Ako u svojim rješenjima nismo maštoviti, imat ćemo veoma loše vrijeme. Ako ne planiramo brzo, nekoliko timova može nestati. To će financijski biti vrlo teško razdoblje. Ono što se dogodilo 2008. godine, je bilo slično i tada je reakcija zakasnila. Moramo brzo reagirati i poduzeti drastične mjere. Što se više utrka otkaže, sve drastičnije moraju biti. Morate uzeti u obzir da se nalazimo u nepredvidljivom prelaznom roku, ne postoje validni Concordia sporazumi za 2021. godinu, a to povećava neizvjesnost.“