Nije popis na kojem bi neko želio ikad da bude, Ali Martin Brundle je imenovao nekoliko vozača za koje smatra da nikad nisu iskoritili svoj talent u Formuli 1 – jedan od njih je Nico Hulkenberg.

S odlaganjem jedne po jednu utrka za sezonu 2020. godine, Sky Sport je smjestio bivšeg vozača, a sada komentatora Brundlea u ‘vruće’ sjedalo.

Otvarajući pitanja na Twitteru, Brundlea su pitali za koga osjeća da je ‘najpotcjenjeniji’ F1 vozač svih vremena, a ko je najcjenjeniji F1 vozač svih vremena.

Njegov odgovor je: „To je teško u pogledu vozača koji su potcijenjeni.“

„Ali što se tiče vozača za koje sam mislio da imaju talenat da mogu otići dalje nego što su to imali – ostvarili u Formuli 1, rekao bih ljudi poput Ivana Capellija, J.J. Lehto, Nico Hulkenberg i Antonio Liuzzi.“

„Tu su i Sebastian Buemi i Jean – Eric Vergne.“

Hulkenbergovi problemi u Formuli 1 su nadaleko poznati po tome što Nijemac drži neželjeni rekord od najviše odvezenih utrka, a da nije ostvario niti jedno postolje. Bivši vozač Renaulta, kojeg je francuski proizvočač pogonskih jedinica zamijenio sa Estebanom Oconom – startao je na 177 utrka u kojim je osvojio tri četvrta mjesta.

Liuzzi, Buemi i Vergne su bili dio porodice Red Bulla, a utrkivali su se za juniorski tim Toro Rosso. Nijedan od navedenih vozača se nije uspio izboriti za mjesto u Red Bullu, ali su Buemi i Vergne osvojili naslov prvaka Formula E.

Što se tiče ostalih, Capelli je startao na 93 utrke sa 64 odustajanja. Ipak, ostvario je tri postolja: treće mjesto na VN Belgije 1988. godine. Iste sezone je uzeo drugo mjesto na VN Portugala, dok je tu poziciju ostvario na VN Francuske 1990. Što se tiče Lehta, Finac je uspio osvojiti deset bodova u 62 nastupa – ali je na VN San Marina iz 1991. godine ostvario treću poziciju i tako upisao postolje.