Poznati britanski novinar i analitičar za Sky F1 Mark Hughes mišljenja je da se Max Verstappen ne ponaša isto prema svom ovogodišnjem rivalu za naslov Charlesom Leclercom kao što je to bio slučaj prošle godine sa Lewisom Hamiltonom i smatra da je nizozemski vozač promijenio svoj pristup – što se jako dobro vidi u primjeru njegovih dvoboja sa Leclercom ove godine i Hamiltonom prošle.

Max Verstappen i Lewis Hamilton su imali prilično žestoku borbu za naslov prvaka prošle godine, koja se riješila (ne bez kontroverze) u zadnjem krugu zadnje utrke šampionata u Abu Dhabiju. Verstappen i Hamilton su tokom sezone imali nekoliko direktnih okršaja na stazi, a oni su nerijetko završavali incidentom i kontroverzama.

Verstappen sada u Leclercu ima novog rivala za naslov, a mnogi su mišljenja da Nizozemac ima potpuno drugačiji pristup dvobojima sa Monežaninom nego što je to bio slučaj sa Hamiltonom prošle godine. Jedan od njih je i poznati britanski novinar Mark Hughes koji je mišljenja da su Leclercovi i Verstappenovi dvoboji puno ‘čišči’.

„Max Verstappen to negira, ali on se ponaša potpuno drugačije u borbama sa svojim glavnim ovogodišnjim rivalom Charlesom Leclercom – njegov način je potpuno drugačiji od onog kojeg smo vidjeli protiv Lewisa Hamiltona – njegovog prošlogodišnjeg rivala.“

„Verstappen je uvijek bio agresivan sa Hamiltonom i puno ranije – prije njihovog okršaja za naslov prošle godine. Često bi ga izgurao sa staze (Imola, Barcelona prošle godine), ili bi ušao tako duboko u zavoj da su obojica morala van staze (Brazil), ili bi mu čak testirao kočnice (Džeda).“

„Kada je Hamilton odlučio da mu više neće popuštati, dolazilo je do sudara u Silverstoneu i Monzi. Samo u Džedi (i vjerovatno u Brazilu) su prešli granicu tvrdog utrkivanja, ali utrkivanje sa Hamiltonom je gotovo uvijek značilo incident,“ mišljenja je Hughes.

Leclerc i Verstappen su ove sezone već imali nekoliko žestokih okršaja na stazi, ali oni su uvijek bili ‘čisti’. Niti u jednom trenutku nisu došli blizu incidentu. Vodili su sjajne borbe na otvaranju sezone u Bahreinu, a potom u Džedi. Prošlog vikenda u Austriji su se Leclerc i Verstappen u 3 navrata našli ‘na istom komadu asfalta’, a u sva 3 navrata je sve bilo čisto. Hughes kaže da upravo Austrija pokazuje Verstappenovu promjenu pristupa u utrkivanju sa Leclercom.

„Leclerc i Verstappen su prošlog vikenda u Austriji imali nekoliko dvoboja i svaki put je sve bilo čisto. Ako se vratimo na 17. i 18. krug prve utrke sezone u Bahreinu, bila su dva navrata u kojima je Verstappen mogao izgurati Leclerca ili ‘lupati točkove’ – pogotovo potonjem slučaju kada su bili jedan uz drugog. Ipak se odlučio protiv toga. Slično tome, njihov dvoboj u Džedi je također bio besprijekorno čist.“

„Drugačije situacije i okolnosti, ali zapitate se da li je Hamilton – koji je broj 1 u F1 zbog svojih rekorda – imao metu na svojim leđima za Verstappena. Max je nekoliko godina imao inferiorniji bolid od Hamiltona, a Lewis je skupljao priznanja i obarao je rekorde. Možda je to bio slučaj uspostavljanja autoriteta za Verstappena, možda je htio pokazati da ga se ne može zastrašiti i da će on biti taj koji zastrašuje.“

„A možda je i činjenica da je sada prvak odigrala ulogu i možda ne osjeća potrebu da se utrkuje na isti način – bio je prilično nemilosrdan prema Leclercu u Austriji 2019. Upitan je o tome (o promjeni pristupa sa Leclercom u uspredbi sa Hamiltonom), ali on na to samo odmahuje – tvrdi da se utrkuje isto. To nam samo govori da je to tema o kojoj ne želi razgovarati. Ali možda jednog dana osjeti potrebu da objasni zašto je promijenio svoj način,“ zaključio je Hughes.