Šef Red Bulla Christian Horner vjeruje da je njegova momčad 2018. imala najbolju šasiju i kaže da su to demonstrirali na stazama na kojima je snaga motora bila manje važna.


Red Bull je ostvario četiri pobjede ove godine, a po prvi put u hibridnoj eri je momčad iz Milton Keynesa osvojila pole position na stazi koja nije Monako, kada je Daniel Ricciardo bio najbrži u kvalifikacijama za VN Meksika.

„Mislim da je RB14 bio jako dobar bolid. Mislim da je to vjerovatno bila najjača šasija u sezoni. Kada biste izjednačili snagu motora vodeće 3 momčadi, mislim da biste vidjeli da je RB14 bio ekstremno dobar bolid,“ rekao je Horner.

„Gdje pogonska jedinica nije bila faktor, ili dominantan faktor—pobijedili smo u Monaku čak i sa kvarom MGU-K, bili smo drugi u Singapuru, pobijedili smo u Meksiku kada je nadmorska visina odigrala ključnu ulogu. U tim utrkama smo bili posebno jaki.“

„Imamo tendenciju da vozimo s nižim razinama downforcea kako bismo imali istu maksimalnu brzinu, ali čim pokušate smanjiti downforce, pravite kompromise u upravljivosti bolida. Ali kada vozimo s punom specifikacijom—trebali smo osvojiti prvi startni red u Monaku, a jedan smo ostvarili u  Meksiku.“

Horner je priznao da je nepouzdanost bila najveći izvor frustracija za Red Bull u ovoj sezoni, a Daniel Ricciardo je npr. zabilježio čak 8 odustajanja.

„Sezona je imala dosta uspona i padova. Pobjede su bile iznimno slatke—pobjede u Kini, Monaku, pobjeda na našoj domaćoj utrci u Austriji i naravno u Monaku—to su nesumnjivo vrhunci sezone. Najniže tačke su odustajanja, tehnički problemi koje smo imali i kojima smo se pokušali suprotstaviti zbog nedostatka snage motora, To je bio gorki dio sezone. Generalno smo nedjeljom u utrci imali jako dobar bolid, a vozači su se utrkivali ekstremno dobro kada su bili u mogućnosti,“ rekao je Horner.