Lewis Hamilton kaže da Valtteri Bottas zaslužuje više poštovanja jer nije lako biti njegov timski kolega. Naglašava da je bodovna razlika velika jer Finac u nekim utrkama nije imao sreće.

Hamilton je pobjedom u Turskoj osigurao svoj sedmi naslov, s obzirom da je izgradio prednost koja je matematički za Bottasa nedostižna. Finac ima 110 bodova zaostatka za svojim timskim kolegom, a u igri je još 78 bodova.

Iako je parirao Hamiltonu u kvalifikacijama, Bottas nije mogao zaprijetiti svom timskom kolegi u utrkama, te je ostvario samo 2 pobjede naspram Hamiltonovih 10, a u Turskoj ga je Hamilton obišao za cijeli krug.

Nedavno je F1 prvak iz 2009. godine Jenson Button rekao da Hamiltonu treba snažniji timski kolega, ali Hamilton smatra da je Bottas jedan od najboljih vozača u Formuli 1.

“Mediji su komentirali 2.0 verziju Bottasa i to je istina. Svake godine pokušava podići ljestvicu u toliko različitih područja. Ove godine je razlika u bodovima takva kakva je, ali u kvalifikacijama su razlike bile jako male. Smanjio je zaostatak u kvalifikacijama zbog čega mi je bilo jako izazovno.”

“Što se utrke tiče, vidjeli ste koliko sam konstantan bio ove godine i to je napravilo razliku. Ali kad pogledate cijeli trkaći vikend, bilo je tijesno. Naravno, postoji razlika od 7 bodova između prvog i drugog mjesta i to se ‘nakupi’ tokom vremena.”

“Valtteri ove godine nije imao sreće sa pouzdanošću, tako da je bodovna razlika veća nego što bi trebala biti,” rekao je Hamilton.

Bottasu je pred kraj utrke u Britaniji pukla guma, zbog čega je završio 11. i izvan bodova (Hamiltonu je također pukla guma, ali u zadnjem krugu, 5 zavoja do cilja i uspio je sačuvati pobjedu). U Monzi se Bottas mučio zbog oštećenog bolida i završio je peti.

Kvar motora ga je natjerao na odustajanje na Nurburgringu nakon što je poveo utrku sa pole positiona, dok je u Imoli gubio skoro sekundu po krugu zbog oštećenja od krhotina koje je ‘pokupio’ u drugom krugu utrke.

U Turskoj je također vozio sa oštećenim bolidom nakon kontakta sa Estebanom Oconom u prvom krugu, te je završio tek 14.

Hamilton smatra da je Bottas zaslužuje više poštovanja od cijele F1 zajednice:

“Kada kažem da Valtteriju trebate dati poštovanje koje zaslužuje, mislim da se morate sjetiti protiv koga vozi. Nije lako biti moj timski kolega. Ali svaki vikend dolazi sa istim mentalitetom. Nikada se ne žali, ne govori da nešto nije uredu sa bolidom. Samo kaže da mora odraditi bolji posao.”

“Mislim da nijedan vozač ovdje to ne radi i volio bih misliti da je to nešto što nam je zajedničko. Svaki vikend dolazimo sa ‘hladnom glavom’ i mislim da je on mentalno jedan od najjačih vozača ovdje,” dodao je Hamilton.