Vozači Formule 1 će u Bahreinu i Abu Dhabiju testirati neke od komponenti guma koje je Pirelli pripremio za sljedeću sezonu. Tačnije, u Bahreinu će ‘okusiti’ C3 za 2021., a u Abu Dhabiju C4.

Svaki bolid, tj. svaki vozač će na Sakhir stazi dobiti dva seta C3 za 2021. godinu koji će testirati tijekom prvog ili drugog slobodnog treninga (petak), iako s nekim nijansama.

Pirelli navodi da se svaki set mora koristiti u šest mjernih krugova, a barem jedan od dva seta moraju biti na bolidima na drugom slobodnom treningu sa mjernim vremenom, čak i ako je korišten na prvom slobodnom treningu.

Pored toga, talijanska tvrtka je odredila pritisk u gumama za ovaj test, a prednje i zadnje gume će se razlikovati od onih iz 2020. godine: prednje gume će imati 21 psi, a na zadnjim gumama će pritisak biti 20,5 psi.

„Na VN Bahreina ovog vikenda i VN Abu Dhabija koji zatvara sezonu, svi vozači će moći testirati Pirellijeve gume sa specifikacijom iz 2021., koje je FIA odobrila nakon testa prošlog mjeseca sa VN Portugala iz drugog slobodnog treninga,“ stoji u Pirellijevom saopćenju.

„Nakon glasanja o izmjenama i dopunama članka 24.1 sportskog pravilnika, Pirelli će isporučiti dva seta seta C3 guma za 2021. na VN Bahreina po bolidu. Oba seta se mogu koristiti na prvom i drugom slobodnom treningu, po izboru timova i za najmanje šest vremenskih krugova. Ali barem jedan od dva seta se mora koristiti za šest vremenskih krugova na drugom treningu, čak i ako se koristi na prvom slobodnom treningu,“ dodano je u izjavi.

Što se tiče VN Abu Dhabija, situacija će biti drugačija. Isporučit će se samo jedan set C4 guma za 2021. koji se mora koristiti na drugom slobodnom treningu sa odrađenih najmanje osam krugova.

„U Abu Dhabiju će se isporučiti jedan set guma po bolidu sa C4 komponentom, koji se mora koristiti na drugom slobodnom treningu sa najmanje osam odrađenih krugova,“ zaključila je talijanska kompanija o postupku u Abu Dhabiju.