Lewis Hamilton je došao do pobjede na VN Bahreina nakon što je Charles Leclerc zapao u probleme sa MGU-K, zbog čega je Monežanin gubio i do 40 km/h na pravcima. Britanac priznaje da je Ferrari bio cijeli vikend brži od Mercedesa i da je 21-godišnjak zaslužio pobjedu.


Nakon katasfrofe u Melbourneu gdje su bili minutu iza Mercedesa, Ferrari je uzvratio u Bahreinu i podsjetili su na svoje performanse sa testiranja. Leclerc i Vettel su dominirali slobodnim treninzima, a to su pretvorili u prvi startni red u kvalifikacijama. Leclerc je osvojio svoj prvi pole sa 3 desetinke ispred Vettela i tri i pol ispred Hamiltona.

Nakon lošeg starta, Leclerc je vratio izgubljene pozicije i išao je ka sigurnoj pobjedi. Bio je najbrži vozač na stazi, ali je pred kraj utrke MGU-K u njegovom Ferrariju otkazao poslušnosti, zbog čega je Monežanin bio 40 km/h sporiji na pravcima i 5 sekundi po krugu.

Hamilton je također imao loš start, ali se oporavio od toga i vratio je treću poziciju. U prvim ulascima u bokseve je undercutom pretekao Vettela, ali je Nijemac vratio na stazi svoju poziciju i odvojio se od njega. Međutim, Mercedes Ferrariju ponovo radi undercut i Hamilton se približava Vettelu. Njih dvojica vode veliki dvoboj na stazi iz kojeg Hamilton izlazi kao pobjednik. Kada se činilo da će Leclerc sigurno slaviti, pojavili su se problemi sa MGU-K i Hamilton prelazi u vodstvo i dolazi do pobjede.

Britanac kaže da je Ferrari cijeli vikend bio brži od Mercedesa i da je mladi Leclerc zaslužio pobjedu nakon svoje sjajne predstave:

„Sadržajan dan. Iskreno, nisam očekivao ovaj rezultat. Vježbam i vježbam i vježbam te vražije startove—opet nije bilo dobro. Prošle godine sam imao najbolji start u cijeloj godini, a ove godine sam imao isti pristup, ali sam se mučio,“ rekao je Hamilton. „Onda je bilo izazovno kada sam se vratio na treće mjesto, mogao sam držati korak za Vettelom. Onda sam otišao ispred, ali taj drugi set guma je bio užasan.“

„Mučio sam se kao lud. Vjetar je bio jako nezgodan danas. Ali generalno, Ferrariji su bili brži od nas cijeli vikend. Velike čestitke Charlesu. Zaslužio je pobjedu danas. Odradio je posao cijeli vikend, ali morate uzeti šta vam dođe. Ponosan sam na ono što smo mi napravili uzevši u obzir nedostatak brzine koji smo imali.“

Hamilton je prokomentirao svoj dvoboj sa Vettelom u kojem je prošao Nijemca za drugo mjesto. Vettel se odlično branio 1-2 kruga, ali nakon što ga je Britanac pretekao, izvrtio se, spalio gume. Kasnije u istom krugu mu je otpalo prednje krilo i maksimum danas za Vettela je bilo peto mjesto.

„Imao sam pravu borbu na stazi. Borio sam se Sebom nekoliko puta. Posljednja borba je bila jako uzbudljiva. Ne znam šta mu se desilo, možda je prerano bio na gasu. Kad sam vidio Charlesa..pretpostavljam da je izgubio snagu motora, ali je napravio sjajan posao da završi treći.“

Kada je upitan da li je iznenađen što bi mu pokraj Verstappena, Vettela i Bottasa Leclerc mogao predstavljati veliku prijetnju u borbi za naslov, Hamilton odgovara:

„Nisam iznenađen. Sjećam se kad sam ja došao. Imao je sjajne performanse prošle godine. Očekivao sam da će biti sjajan i da će raditi sjajan posao. Ko bi očekivao da će tako rano biti brz, ali vozi Ferrari. Daju mu najbolju podršku i odrađuje posao.“