Lewis Hamilton smatra da mu je ova sezona bila najteža, a ponudio je zanimljivo objašnjenje zašto to misli. Naime, Britanac je otkrio da je njegov timski kolega na raspolaganju imao sve njegove podatke i da mu je time ‘davao prednost’ koju je godinama gradio.


Mercedes i Hamilton su se prošetali do naslova ove godine. Britanac je nakon 19 utrka matematički osigurao prvo mjesto u poretku vozača, sa 67 bodova prednosti ispred timskog kolege Valtterija Bottasa.

Srebrne strijele su sezonu počele sa 8 uzastopnih pobjeda, uz 5 vezanih dvostrukih pobjeda, te su već nakon pola sezone riješile pitanje konstruktorskog prvaka. Hamilton nije imao pravog konkurenta za naslov, ali Britanac smatra da se ove sezone suočio sa najtežim izazovom, s obzirom da je njegov timski kolega Valtteri Bottas imao na raspolaganju sve njegove podatke.

„Kada radite sa svojim ljudima, a onda vaši podaci postanu dostupni onome u drugom bolidu, onda mu dajete prednost koju ste godinama gradili,“ kaže Hamilton. „Svi moji aduti su bili na raspolaganju drugoj strani. Zbog toga je bilo toliko teško i zato je izazov ove godine vjerovatno bio veći nego prije,“ rekao je Hamilton.

Šesterostruki prvak je pak pohvalio svog timskog kolegu, kojem je ovo bila najuspješnija sezona Formule 1 u karijeri. Finac je slavio 4 puta, uz 5 osvojenih pole positiona. 15 puta u 19 utrka se našao na pobjedničkom postolju.

„Valtteri je odradio fantastičan posao. Iskreno se radujem zbog njega, jer je ove godine napravio pravi iskorak.“

Britanac kaže da je zajedno sa svojim dugogodišnjim trkaćim inžinjerem Peterom Bonningtonom pokušavao biti inovativan.

„Razvijali smo nove strtegije, bili smo inovativni po pitanju mog načina vožnje. Pokušavali smo zadržati asa u rukavu, kako ne bismo sve otkrili. Stalno smo radili nešto novo.“

„Kao što sam već rekao, mislim da je Valtteri ove godine bio fantastičan, ali uspio sam održati malu prednost, što je na kraju napravilo razliku i donijelo nam je (Hamiltonu i Bonningtonu) ovaj naslov.“