Formula 1 je porekla da se planiraju daljnje promjene u kalendaru za sezonu 2021. nakon izvještaja da će tri ulične utrke u maju i junu biti otkazane.

Nizozemski portal Formule 1 je izvjestio da će VN Monaka, te utrke u Azerbejdžanu i Kanadi biti otkazane drugu godinu zaredom, a prema njima ova najava se očekuje slijedeći mjesec.

Tvrdi se da je to zbog kontinuirane globalne zdravstvene pandemije i neizvjesnosti koja i dalje uzrokuje planiranje, s tim da je trebalo donijeti raniju odluku o održivosti uličnih utrka zbog posla potrebnog za postavljanje njihove infrastrukture.

No, nakon što je VN Australije pomjerena s prvobitnog datuma otvaranja sezone u martu na novembar, a utrka u Kini odgođena na neodređeno vrijeme, glasnogovornik Formule 1 insistira da nema mijenjanja rasporeda revidiranog kalendara.

„Iznijeli smo detalje revidiranog kalendara za 2021. i nema drugih promjena. Sugestija da se neće održavati ulične utrke je potpuno pogrešna,“ rekao je glasnogovornik Formule 1.

Uz Monako, Azerbejdžan i Kanadu, utrke u Singapuru, Australiji i Saudijskoj Arabiji se također mogu klasificirati kao ulične utrke.

U nizozemskom portalu F1 se navodi kako su tri mjesta već bila predviđena za popunjavanja utrka za koje se navodi da su trebale biti otkazane – Istanbul, Mugello i Nurburgring su trebale kronološkim redoslijedom ih zamijeniti.

U kalendaru već postoji mjesto „TBC“ nakon otkazivanja VN Vijetnama, a očekuje se da će VN Portugala biti potpisana za 2. maj radi pojednostavljenja logistike uoči utrke za VN Španije koja je na rasporedu sedam dana kasnije.

Imola, koja je poput Istanbula, Mugella, Nurburgringa i Portimaa bila među pet evropskih staza koje su upotpunile revidirani kalendar za 2020., trebala bi ponoviti VN Emilio Romagne 18. aprila.

Sezona 2021. kreće iz Bahreina 28. marta, dok će se predsezonska testiranja održati na istom mjestu dvije sedmice ranije: petak, subota i nedjelja kao što izgleda trkaći vikend.