Upravljačko tijelo motorsporta je danas izdalo dvije nove tehničke direktive, čime je ‘zategnula’ tumačenje pravila koja se odnose na potrošnju ulja i upravljanje ERS sistemom.

Ove direktive su prvi rezultati kontroverznog dogovora i suradnje između FIA-e i Ferrarija. Naime, Ferrari je dužan ‘savjetovati’ i pomagati FIA-i u motrenju poštivanja pravilnika, što je bio dio privatne nagodbe koje su postigle dvije strane u zaključku istrage prošlogodišnje Ferrarijeve pogonske jedinice.

Tehnička direktiva 0018/20 se odnosi na nadogradnju IVT senzora koji mjeri raspodjelu električne energije koju je pohranio/sačuvao ERS sistem. Ovi sistemi će biti montirani na bolide od prve utrke ove sezone.

Tehnička direktiva 0019/20 se odnosi na novo ograničenje potrošnje ulja od 0,3 litre/100 km. U njoj su detaljno opisani novi postupci mjerenja i ‘pečaćenja’ koje FIA može provesti ako želi, uključujući fizičko mjerenje koliko ulja je uliveno u motor.

S obzirom da je Ferrari pomagao FIA-i u sastavljanju novih tehničkih direktiva, možemo pretpostaviti da neće imati nikakvih problema da ih se pridržavaju.