Šef Ferrarija Mattia Binotto je najavio organizacijske promjene u ekipi nakon užasnog starta sezone.

Talijanska ekipa je pala u sredinu poretka nakon što je prethodne 3 sezone završavala na drugom mjestu u poretku konstruktora. Potreban im je značajan korak kako bi se borili za postolja—kamoli pobjede.

Nakon teške VN Mađarske u kojoj su Vettel i Leclerc završili 6. i 11., Binotto je priznao da je start sezone bio gori nego što su očekivali i komentirao je šta moraju promijeniti.

„Na testiranjima smo vidjeli da nismo dovoljno brzi, ali nismo očekivali ovako tešku situaciju. Gore je nego što smo očekivali. Nakon 3 uzastopne utrke, imamo dvije sedmice prije odlaska na Silverstone i bit će važno da u Maranellu razmislimo o svim područjima bolida i o organizaciji—šta sve moramo poboljšati,“ rekao je Binotto.

Vodstvo Ferrarija je otvoreno za ideju promjene infrastrukture, a postoji mogućnost dodavanja novog tehničkog direktora kako bi Binotto imao bolju podršku.

Binotto kaže da je Ferrarijev prioritet shvatiti gdje su pogriješili sa SF1000. Iako je paket nadogradnji koji su uveli u Austriji unaprijedio bolid, taj napredak nije bio dovoljan da im donese neki značajniji skok performansi.

„Nadogradnje koje smo donijeli u Austriji su poboljšale korelaciju između zračnog tunela i staze. Bar smo riješili te tačke, ali zaostatak u performansama je još uvijek tu. Nedostaje nam brzine na pravcu, nedostaje nam brzine u zavojima. Generalno, bolid moramo poboljšati u svim područjima.“

Ferrariju u prilog ne ide ni ograničavanje/zamrzavanje razvoja tokom ove i naredne sezone.

„Zasigurno nam je posao puno teži jer nemamo potpunu slobodu. Znaćemo koliko možemo smanjiti zaostatak tek kada shvatimo zašto smo spori. Trenutno je prerano. Prvo ćemo se fokusirati na razumijevanje bolida i gdje možemo napredovati jako brzo.“

Kada je upitan koliko će Ferrariju trebati da ponovo bude konkurentan, odgovorio je:

„Trebaće nam puno vremena jer to nije nešto što se može riješiti za par sedmica. Potrebno je strpljenje. Kao što sam već rekao, kada se morate poboljšati u svim područjima, pošto nam nedostaje brzine u svim područjima, ne postoji jednostavan trik ili jednostavno rješenje koje će sve riješiti. Trebaće nam vremena. Koliko? Još uvijek nemam odgovor.“