Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone smatra da FIA nije trebala javno otkrivati svoj privatni dogovor sa Ferrarijem oko njihove pogonske jedinice.

Grupa od 7 momčadi je razmjenila nekoliko pisama sa FIA-om i njenim predsjednikom Jeanom Todtom u kojima su zahtjevali objavljivanje detalja nagodbe sa Ferrarijem i rezultate istrage Ferrarijeve pogonske jedinice.

Ecclestone je kritizirao FIA-u što su opće javno otkrivali da su postigli dogovor sa Ferrarijem i da su trebali šutati o istrazi.

„FIA nije trebala uraditi ono što je uradila—izašli su sa priopćenjem za javnost u kojem su rekli da su postigli dogovor sa Ferrarijem. Šta to znači? Dogovor za šta? Ili je sve bilo unutar pravila, ali oni misle da to ne bi trebalo biti dozvoljeno pa je zabranjeno u budućnosti. Inače ne razumijem kakav dogovor možete imati,“ rekao je Ecclestone.

Ecclestone se prisjetio Spygate skandala 2007. godine i kažnjavanja McLarena.

„Možete se dogovoriti i reći:’Definitivno ste 100% varali i sada ne možemo puno toga uraditi, jer se već desilo, ali ćemo vas zbog toga kazniti. Bio je tim za koji sam ja nažalost okrivljen jer sam predložio da budu kažnjeni sa 100 miliona dolara.“

„U to vrijeme je predsjednik FIA-e Max Mosley želio da ih izbaci iz šampionata. Rekao sam mu:’Izbacit ćeš ih na 2 godine’. To je najmanje što mogu dobiti. Odlučili su se za dvije godine ili više, što stvarno nije ispravno. Zašto ih ne bismo kaznili i oduzeli im sav novac koji bi dobili—to smo i uradili.“

„Ferrarijev trik sa motorom je bio brilijantan jer je funkcionirao,“ dodao je Ecclestone.