Organizatori VN Kanade kažu da se nalaze u boljoj poziciji za održavanje utrka za razliku od Monaka ili Bakua koji su svoje utrke otkazali, a da će zvaničnu odluku donijeti sredinom aprila mjeseca.


Velika nagrada bi se trebala održati na montrealskoj stazi Gilles Villeneuve u periodu od 12. do 14. juna, a prema najnovijim informacijama trebalo bi da bude prva utrka u ovoj godini.

Formula 1 je već odgodila sve događaje do juna mjeseca, dok je Monako, koji je prvobitno bio zakazan za kraj petog mjeseca – u potpunosti je otkazao domaćinstvo za ovu sezonu.

„U boljem smo položaju od Monaka ili Bakua, gdje se utrkuje gradskim ulicama i moraju ‘napraviti’ stazu,“ kaže kanadski promoter Francois Dumontier.

„Morali bismo donijeti odluku do jedanaestog ili dvanaestog aprila.  Ako se situacija do tada popravi, mogli bismo da pripremamo mjesto po rasporedu. Imamo stazu. Optimistični smo, ali znamo da se stvari mijenjaju iz sata u sat, tako da smo realni.“

Dumontier je dodao da će Kanada ciljati na još jedno u bilo kojem revidiranom kalendaru, ali ostaje oprezan da bi vremensko ograničenje u Quebecu bila prepreka.

„Očito, kao što znamo, neću biti u mogućnosti predstaviti VN Kanade u novembru – u Montrealu,“ pojašnjava on. „To mora biti u roku od nekoliko mjeseci koji to dozvoljavaju, govorili bismo o kraju ljeta ili početku jeseni.“