Bivši vozač Formule 1 i svjetski prvak, Jenson Button se oglasio povodom saopćenja Pirellija oko pucanja guma koja su se dogodila na VN Azerbejdžana, dok je u međuvremenu Aston Martin saopćio da su slijedili Pirellijeva uputstva.

Aston Martin se oglasio povodom saopćenja Pirrelija na njihovu istragu puknuća gume koje doživio njihov vozač Lance Stroll na prošloj utrci koja se vozila za VN Azerbejdžana.

Kanađanin je krenuo sa 19. mjesta u Bakuu na hard gumama sa alternativnom strategijom koja mu je pomogla da se probije do pozicije koja mu je omogućila ulazak u bodove.

Međutim, u 29. krugu Stroll koji je do tada bio unutar top 10, pretrpio je pucanje gume zbog tehničkog problema (Pirellijeva guma) zbog kojeg je imao kontakt – udar od zid.

Kanadski vozač je morao odustati iz utrke u kojoj je njegov timski kolega Sebatian Vettel došao do prvog postolja u historiji za Aston Martin u svjetskim prvenstvima.

Nakon pregledanog incidenta sa VN Azerbejdžana, Momčad Aston Martina je dala izjavu u kojoj potvrđuju da su slijedili restrikcije od strane Pirellija:

„Nakon problema sa gumama na bolidu Lancea Strolla u 29. krugu Velike nagrade Azerbejdžana, surađivali smo s FIA-om i Pirrelijem tijekom njihove istrage,“ navodi se.

„Možemo potvrditi da nije došlo do pogreške na bolidu koja je prouzrokovala pucanje gume,“ dodali su.

„Momčad je uvijek radila sa svojim gumama u skladu s propisanim parametrima Pirellija i nastavit će to raditi,“ saopćili su iz Aston Martina.

Međutim, bivši svjetski prvak iz 2009. godine Jenson Button nije ostao ravnodušan po ovom pitanju. Britanac se pita šta je u stvari bilo ako su se Aston Martin i Red Bull držali zadanih granica od strane Pirellija.

„Pa šta je onda bio razlog pucanja?! Aston (Martin) i Red (Bull) su se držali zadanih granica, nije bilo oštećenja na gumama zbog krhotina ili problema od (strane) Pirellija? Vudu magija pretpostavljam … pita se Jenson Button.