Vozač Mercedesove F1 ekipe Valtteri Bottas kaže da ne želi igrati psihološke igrice sa timskim kolegom Lewisom Hamiltonom u maniru u kojem je to radio njegov prethodnik Nico Rosberg.

Tokom njihove zajedničke četiri sezone u Mercedesu su Hamilton i Rosberg često imali nesuglasica, koje su nerijetko dovodile do sudara na stazi. Rosberg je čak 2016. porazio Hamiltona u borbi za naslov, te mnogi sugeriraju da bi Bottas trebao krenuti istim putem ako želi uraditi nešto protiv britanskog vozača, koji ga je pobjeđivao konstantno otkako su 2017. postali timske kolege.

No, Bottas smatra da nije ispravno ići Rosbergovim putem i da bi mu se to moglo odbiti od glavu. Finac smatra da bi samo prouzrokovao nepotrebne probleme timu i da bi dodatno motivirao Hamiltona kada bi počeo sa psihološkim igricama.

“Snaga ovog tima leži u tome što mi zapravo možemo raditi kao tim. Utrkujemo se tvrdo, ali možemo učiniti da na tome i ostane. Znamo da možemo raditi zajedno i da će tim imati koristi od toga. Neće biti sakrivanja postavki bolida ili nekih podataka. Timski duh u timskim sportovima se podcjenjuje.”

“Jako je važno da motivacija bude na visokoj razini i da ne dolazi do konflikta. Naravno, puno ljudi mi je govorilo da postanem Nico Rosberg, ali ja nisam Nico Rosberg. Više volim da pričam na stazi i da se utrkujem pošteno.”

“Upoznao sam Lewisa dobro i znam da nema koristi od toga da se pokušavam igrati s njegovim umom. To bi ga sigurno iznerviralo, ali bi isto tako trošio svoju energiju. Mislim da bi se samo naljutio i vozio još brže. Ovako kako trenutno radim, tako želim pobjeđivati. To je moj cilj,” rekao je Bottas.

Iako je odlučan da zadrži pozitivno raspoloženje unutar tima, Bottas smatra da mora prilagoditi svoj pristup u narednoj sezoni kako bi bio bolji. Bottas je pod dodatnim pritiskom da zadrži mjesto u Mercedesu za 2022. jer će veliku konkurenciju imati u Georgeu Russellu.

“Mislim da je vrijeme da pokušam nešto drugačije. Naravno, uvijek gledam u budućnost i bit će prilika, ali u ovom sportu nećete imati milion prilika. Znam da neću imati 15 sezona sa Lewisom da ga pobijedim. Stvarno to moram pokušati uraditi slijedeće godine (2021.),” dodao je finski vozač.