Gerhard Berger kaže da Sebastian Vettel može pobijediti Charlesa Leclerca, a vjeruje da Nijemac može povratiti svoje pobjedničke performanse iako se ne usuđuje predvidjeti ishod između ova dva vozača.


Četverostrukog prvaka očekuje presudna godina u timu iz Maranella. 32-godišnjak je već ‘odavno’ u krizi. Sve je krenulo naopako od VN Njemačke iz 2018. godine. Vettel je na utrku došao kao vodeći u prvenstvu, imajući osam bodova prednosti nad drugoplasiranim Hamiltonom.

Međutim, vozač Ferrarija u 51. krugu izlijeće sa staze i završava u barijerama. Nakon toga, to više nije bio isti vozač koji ima četiri naslova. Vettel ‘sanja’ o tome da osvoji naslov za Scuderiju. Ipak, za timskog kolegu je dobio izuzetno talentiranog kolegu Charlesa Leclerca – koji ga je uspio pobijediti u svojoj prvoj sezoni vozeći za Ferrari.

Vettela ove godine očekuje još teži posao, obzirom da je Monežanin riješio svoju budućnost – dok se on mora ponovo izboriti za produženje ugovora. Sadašnji mu ističe krajem 2020. godine. Ali, za bivšeg vozača F1 – Gerharda Bergera to nije posebna situacija.

„Bez obzira vozite li Ferrari, Mercedes ili Red Bull, uvijek imate jak ‘orah’ (misli na vozača) pored sebe. To je bio slučaj i sa vrhunskim timovima u prošlosti. Uvijek postoje dva alpha vozača koji se sastaju i udaraju jedno – drugom u glavu, dok jedan ne ostane,“ pojašnjava Berger.

Berger govori iz iskustva: Kad se 1990. pridružio McLarenu, tamo ga je čekao Ayrton Senna – koji je trebao biti njegov timski kolega tri godine. „Ne možete ga nadmašiti,“ dodao je.

Zato Vettel mora povratiti svoje pobjedničke performanse ako želi budućnost sa timom iz Maranella, koji je nedavno produžio ugovor sa Charlesom Leclercom do kraja 2024. godine. Ipak, Berger vjeruje da njegov bivši ‘štićenik’ iz Toro Rossa može pobijediti Monežanina.

„Vettel je u posljednjoj trećini sezone pokazao da može uraditi to, da može pobijediti Leclerca,“ uvjerava Austrijanac.

Iako je Nijemac „u posljednjoj fazi karijere“, 60-godišnjak tvrdi da se Vettel može osloniti na svoje iskustvo iz četiri osvojena naslova i petogodišnje vožnje za Ferrari kako bi nadmašio Leclerca. Uvjeren je da će biti zanimljiv dvoboj.

„Bit će to zanimljiv dvoboj. Ne usuđujem se predvidjeti ishod,“ rekao je Gerhard Berger u intervjuu za AMuS.