Valtteri Bottas kaže da njegove borbe na stazi s Georgeom Russellom, vozačem koji ga je zamijenio u Mercedesu, nisu lične, već su u pitanju samo bodovi.

Finski vozač je došao u Mercedes nakon što se Nico Rosberg povukao sa grida premier klase poslije osvajanja titule 2016. godine.

Za Mercedes je povlačenje Nijemca u određenom periodu predstavljao problem jer je Rosberg iznenadio motorsportski svijet svojom odlukom da prestane sa utrkivanjem u Formuli 1.

Valtteri je bio najbolja opcija na upražnjeno mjesto u ekipi. Finski vozač je pridonio da Mercedes dođe do rekordnih osam konstruktorskih titula zaredom, a Bottas je napustio njemačku ekipu nakon što je osvojio peti naslov.

Nakon toga, Mercedes je donio odluku da zamijeni Valtterija sa izuzetno talentiranim Georgeom Russellom, koji je sticanje znaja kovao tri sezone u Williamsu.

Ulaskom u novu eru Formule 1, Mercedes ima dosta problema sa svojim bolidom, tako da imaju popriličan zaostatak u odnosu na vodeće: Ferari i Red Bull.

Srebrne strijele imaju treći najbrži bolid na ovogodišnjem gridu Formule 1, a Alfa Romeo, sa Valtterijem Bottasom se već u nekoliko utrka nalazi u borbi sa bivšim timom, dok je Russell upravo vozač sa kojim se 32-godišnjak susreće na stazi.

Finac je na Velikoj nagradi Miamija bio ispred sadašnje vozačke postave Hamilton – Russell, ali je napravio pogrešku koja ga je koštala da završi iza njih.

S druge strane, na pitanje da li vozač Alfa Romea lično bori protiv Russella, odgovorio je:

„Ne, to su bodovi. Mi uvijek jurimo bodove i jednostavno pokušavamo maksimalno iskoristiti svaku priliku, svaku poziciju koju možemo ostvariti,“ naglašava Bottas.

„Očigledno, to je bila lijepa meta (Russell) jer od mene pa do kraja utrke nije bilo mnogo akcije,“ dodao je.

„Hvatao sam ga nekoliko desetinki po krugu, a to me jednostavno tjera da pritišćem. Cilj je bio više bodova nego osoba. Stoga, tako to ide,“ zaključio je Finac.

George Russell je nakon pet utrka u tekućoj sezoni osvojio 59 bodova i nalazi se na ugodnoj četvrtoj poziciji u prvenstvu vozača, dok je Bottas došao do brojke od 30, a nalazi se na 8. mjestu.