FIA planira promijeniti pravila koja se odnose na dodjelu bodova za skraćene utrke Formule 1 nakon zabune koja je pokvarila prošlogodišnju VN Japana.

Max Verstappen je osvojio naslov u Suzuki prošle godine nakon što je Charles Leclerc dobio kaznu od pet sekundi jer je prekinuo šikanu i stekao prednost u posljednjem krugu.

Leclercovo degradiranje na treće mjesto je donijelo Verstappenu nedostižnu prednost, ali čak je i vozač Red Bulla ostao nesiguran oko situacije jer su on i njegov tim bili pod dojmom da puni bodovi neće biti podijeljeni.

Kao rezultat promjena unesenih nakon poraza na Velikoj nagradi Belgije 2021., postavljena su nova pravila koja propisuju zahtjeve za distancu utrke kako bi se pravilno raspodijelili bodovi.

Za pobjedu u utrci koja je završila dva kruga, ali manje od 25% udaljenosti utrke, pobjednik bi dobio šest bodova.

Za utrke koje su bile veće od 25%, ali ne i 50%, pobjednik bi dobio 13 bodova, a za utrke koje su bile veće od 50%, ali ne i 75%, tada bi to bilo 19 bodova. Sve više od 75% su bili puni bodovi.

Budući da se na VN Japana odradilo 28 krugova – nešto više od 52% – mnogi su bili pod dojmom da će Verstappen dobiti 19 za svoju pobjedu, pri čemu je Sergio Perez dobio 14 za drugo, a Leclerc 12 za treće mjesto.

Međutim, tačan tekst FIA-inog pravila propisuje da će bodovi biti ograničeni samo za one utrke koje su prekinute i nisu ponovo pokrenute. Zato su se u Japanu dijelili puni bodovi, utrka koja je nakon tri sata završena pod kariranom zastavom.

Budući da su timovi prvobitno namjeravali da to specifično pravilo skraćene utrke pokrije sve utrke koje nisu dosegle punu udaljenost, ostala je neka nelagoda.

Na prošlogodišnjoj FIA-inoj dodjeli u Italiji, predsjednik Mohammed Ben Sulayem je imao neugodan razgovor sa šefom Red Bulla Christianom Hornerom nakon što je komentarisao ‘zbrku’ u Japanu.

„Japan ste rekli da je kontroverzan, ne,“ rekao je Ben Sulayem na pozornici. „FIA je bila okrivljena za bodove, ali nije FIA pravila, timovi su donosili pravila, a mi smo ih provodili.“

No, iako je jasno da FIA može provoditi pravila samo onako kako su napisana, sada je otkriveno da će se regulativa promijeniti za 2023.

Rad na tome će preuzeti FIA-in novi sportski direktor Steve Nielsen, koji se upravo pridružio upravnom tijelu.

„Da, mijenja se,“ rekao je FIA-in predsjednik ona pitanje o pravilu. „Steve, koji je sada sportski direktor će to poboljšati.“

„Vratimo se na Japan. Prije svega, ako pogledate, prije slijedeće utrke, imali smo kompletan izvještaj [o događajima koji su se dogodili]. To nikada prije nije učinjeno. Imali smo ga na FIA-inoj web stranici.“

„Onda dolazimo do tačke: tko je to izabrao? Timovi. Tko ih je odobrio? Timovi. Samo smo ih morali implementirati, a tko preuzima krivicu? Mi. Iskreno. Gdje je poštenje? Recite mi. Ovo me frustrira,“ zaključio je Ben Sulayem.