Toto Wolff vjeruje da je FIA naučila svoju lekciju kada je Ferrari kontraverzno promijenio podnicu tokom Pirellijevog testiranja guma nakon VN Emilia Romagnae.

Italijanski proizviđač guma održao je testni dan kao dio njihove obaveze da poboljšaju 18-inčne gume nakon što su predstavili produkt u tandemu sa novim regulacijama F1.

Ferrari je koristio dvije različite specifikacije podnice što je kršilo pravila testiranja, a kada je upitan da li je zadovoljan kako se vodeće tijelo nosilo sa situacijom, šef Mercedesa je rekao: “Nisam ispratio to u detaljima. Vidio sam, naravno, tvit sa slikama.”

“Ali FIA treba da bude u toku s ovim stvarima. Ne može bilo koji tim testirati gume u okruženju gdje to nije dozvoljeno, i ako FIA nije bila u kontroli, siguran sam da će sada biti.”

Christian Horner je isto tako dio grupe šefova timova koji je upitan u vezi ovog incidenta.

Šef Red Bulla doprinjeo je sa još dubljim objašnjenjem zašto je Ferrari oslobođen bez sankcija i rekao je: “Na kraju, do FIA-e je kako će regulisati jer jasna su pravila testiranja guma da se moraju odvijati u tačno određenim specifikacijama bolida.”

“Ako trebate da zamijenite dio, to može biti starija specifikacija tog dijela koji se već koristio u testiranju.”

“Mislim da je uzbuna oko Ferrarijeve podnice bilo to što je postojala velika razlika između jutarnjeg testiranja i popodnevnog, i izgledalo je da imaju nove komponente.”

“FIA je naknadno potvrdila da je Ferrari testirao taj pod u predsezonskom testiranju, tako da je to u skladu s pravilima, i mislim da je do FIA-e da odradi taj policijski posao i posveti dužnu pažnju.”

A na to zašto je to pravilo važno, Horner je dodao: “Ono što sigurno želimo da izbjegnemo, upravo zato što su ovo novi bolidi, je to da rano u fazi razvijanja, testiranja guma ne postanu testiranja aerodinamike ili performanse.”

“To nije svrha tih testiranja.”

S druge strane, FIA je potvrdila da Ferrari nije počinio nikakav prekršaj kada je ‘testirao’ podnicu na svom F1-75 bolidu koristeći prednosti testiranja guma za 2023. u Imoli.

Jasno je navedeno u članu 10.8 Sportskog pravilnika, koji precizira da „bolidi, tijekom ovih testova, smiju koristiti samo dijelove specifikacije koji su korišteni u najmanje jednoj utrci ili jednom testu tijekom sezone.“

Dodaje se da „nikakva ispitivanja dijelova, promjena komponenti ili podešavanja koja timu pružaju informacije koje nisu povezane s ispitivanjem gume neće biti dopuštene. Promjene mehaničkih postavki ili provjere vozača dopuštene su ako postoji prethodni dogovor sa dobavljačem guma za procjenu guma.”

Ferrari je od samog početka rekao da nije prekršio pravila, iako u početku nije naveo razloge. Kasnije su naveli da je promjena ‘podnice’ napravljena jer je Leclerc oštetio onu koju je imao ujutro i da je podnica koja je postavljena već bila na bolidu na zimskim testiranjima u Bahreinu