Šef Ferrarija, Mattia Binotto kaže da za nadolazeću sezonu ne želi ništa prognozirati, jer postoje lekcije iz prošlosti koje treba naučiti.


Binotto je zajedno sa vozačima Sebastianom Vettelom i Charlesom Leclercom gostovao na talijanskoj televiziji u epizodi ‘Che tempo che fa’. Za šefa Ferrarija avantura u Maranellu je počela prije 25 godina, gdje je ušao kao stažista – da bi došao do pozicije šefa Scuderie.

U navedenom je pričao o svom početku karijere, koja je započela 1995. godine, te da je skoro sve spremno za nadolazeću sezonu.

„Poteškoća se povećava, ali strast je uvijek ista. Započeo sam 1995. godine kao stažista. Stažirao sam u Ferrariju i dobio sam priliku da se zaposlim, a otud sam ostvario ovu karijeru,“ rekao je Binoto.

„Nikad nisam imao ideju da ću doći do ove uloge, ali to mi je samo pokrenulo strast. Rođen sam kao navijač Ferrarija. Skoro je sve spremno za novu sezonu i počet ćemo sa dvije sedmice testiranja. Ove godine ćemo odraditi 1 000. utrku, što niko do sada to nije uradio. To je 70 godina Formule 1.“

Binotto je zatim govorio o novoj sezoni, gdje je istakao kako postoje lekcije iz prošlosti koje treba naučiti.

„Pogrešno je davati prognoze. Postoje lekcije koje treba naučiti iz prošlosti. Rastemo. Svim pobjedničkim ciklusima je trebalo vremena da postanu pobjednici. To ne smijemo zaboraviti,“ pojašnjava on.

Šef tima iz Maranella je nakon toga govorio o Vettelu i Leclercu za koje smatra da su najbolji vozački tandem, iako ih ponekad natjeraju da ‘pate’.

„Najbolji su vozački tandem, čak i ako nas ponekad natjeraju da patimo. Sebu nije potrebno upoznavanje, on je četverostruki svjetski prvak. Leclerc je rođen u našem rasadniku,“ pohvalio je svoje vozače.