Šef Ferrarija Mattia Binotto smatra da njegova momčad nije favorit uoči ove sezone, te navodi da će im trebati ‘nekoliko godina’ da smjene Mercedes sa vrha—no, kaže da momčad Ferrarijevog renomea ima „moralnu obavezu“ da se svake godine bori za naslov.


Ferrari od 2008., kada su osvojili konstruktorski naslov, nisu dodali nijedan trofej u svoju vitrinu, dok je Kimi Raikkonen još od 2007. njihov posljednji prvak.

Momčad iz Maranella je u 4 od posljednjih 5 sezona završila na drugom mjestu u poretku iza Mercedesa, koji 2020. cilja sedmi uzastopni naslov.

Ferrari je u prethodnim godinama pokazivao bljeskove i činilo se da mogu zaustaviti Mercedesovu dominaciju, ali šef njihove momčadi Binotto smatra da ih čeka težak zadatak i da će im trebati ‘nekoliko godina’ da zamijene Srebrne strijele kao momčad broj 1.

No, ističe da crveni iz Maranella imaju „moralnu obavezu“ da se svake godine bore za naslov.

„Trebat će nam nekoliko godina da započnemo pobjednički ciklus i da budemo ispred Mercedesa. Ali znam da mi kao Ferrari svake godine imamo moralnu dužnost da pokušamo osvojiti naslov. Zbog toga nam je cilj da 2020. budemo dobri, nije nam cilj da budemo drugi.“

„Međutim, moramo dosegnuti zrelost tima, znanje i neophodno vodstvo u svim područjima da bismo bili dominantni, a pošteno je reći da se to ne može uraditi za dva dana,“ kaže Binotto.

Ferrrari sa novim bolidom pokušava riješiti probleme koji su karakterizirali njihov prošlogodišnji SF90, kako bi u narednoj sezoni izazvali Srebrne strijele: nedostatak downforcea i nemogućnost dovođenja guma u optimalni radni raspon je doveo do toga da je Ferrari na nekim stazama bio jako nekonkurentan, dok su na drugim stazama bili jako brzi.

Novi Ferrari će svjetlo dana ugledati 11. februara, dok će Mercedes svoju novu uzdanicu predstaviti 14. februara.